Drönare med värmekamera inventerar älg

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogsstyrelsen.
Med hjälp av drönare med värmekamera går det att få en bättre koll på antalet älgar i skogen, visar ett försök utfört av Skogsstyrelsen.

Den nya inventeringsmetoden har testats i det stora brandområdet i Västmanland. Den kan bli ett viktigt redskap för att få ned antalet skador av viltbete på skogen som årligen orsakar miljardförluster för näringen, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

– Det här visar att vi med modern teknik kan genomföra lokala inventeringar av älg och andra hjortdjur. Därmed kan vi få mer kunskap om var och hur insatserna ska sättas in för att minska betestrycket i skogen, säger Annette Eilert, verksamhetsutvecklare vid Skogsstyrelsen.

Drönaren programmerades att flyga i stråk över 10 hektar stora rutor, både i mörker och på dagtid. Med hjälp av värmekameran registrerades hjortdjurens så kallade värmesignaturer. Det var relativt enkelt att skilja på älgar och rådjur. Totalt inventerades 330 hektar.

– Tekniken har potential att bli ett komplement till de mer traditionella metoderna vi har för viltinventering, spillningsinventering och inventering med flygplan. Det blir också påtagligt för de som förvaltar viltet lokalt var djuren finns och hur de fördelar sig i landskapet och hur många de verkligen är, säger Katrin Magnusson, verksamhetsutvecklare på Skogsstyrelsen.

Med metoden går det också att göra ekonomiska vinster, drönare är billigare än traditionell flyginventering. Markägaren kan dessutom själv lära sig tekniken och genomföra täta inventeringar på bara några timmar och därmed få ett underlag snabbt.

Inventeringen är en pilotstudie och det finns behov av utveckling för att även kunna användas där det finns äldre skog med tätare krontak än i brandområdet där testet gjordes. Drönarens begränsande batteritid men också gällande regelverk gör att metoden i nuläget är begränsad till mindre arealer.

Resultatet av själva inventeringen kommer att presenteras senare.

 

 

 

 

Publicerad:
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons