Det visar försök som Skogsstyrelsen utför just nu. De utförs med en drönare som har en vanlig kamera och en som fångar fler spektrum än vad ögat klarar, till exempel spektrum som ligger nära infrarött ljus, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
”Det gör att man bland annat kan se fotosyntesen på varje träd. De träd som inte reflekterar lika mycket visar då på en nedsatt vitalitet jämfört med friska träd. Bilder med olika spektrum kan läggas ihop i ett rutmönster och ge helt ny information och kunskap om skogen,” skriver Skogsstyrelsen.
När bilderna sedan bearbetas i datorprogram kan man se vilka områden som är mest utsatta och löper större risk att drabbas av till exempel torka och angrepp av granbarkborre.
– Vi ser en stor potential. Med tekniken kan man se var i landskapet riskerna är som störst och därmed inte bara vara på tå när skadorna uppstår, utan även förebygga dem till exempel genom att anpassa hur man planterar och vilka träd som planteras efter avverkning, säger Erik Trostek på Skogsstyrelsen.
Testerna pågår året ut och utvärderas under nästa år. Projektet genomförs tillsammans med skogsnäringen och länsstyrelserna i Örebro och Sörmland. SMHI är medfinansiär.