Drönare hittar riskskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
Med drönare kan man inte bara inventera befintlig skog, Man kan även förutse var framtida skador riskerar att uppstå.

Det visar försök som Skogsstyrelsen utför just nu. De utförs med en drönare som har en vanlig kamera och en som fångar fler spektrum än vad ögat klarar, till exempel spektrum som ligger nära infrarött ljus, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

”Det gör att man bland annat kan se fotosyntesen på varje träd. De träd som inte reflekterar lika mycket visar då på en nedsatt vitalitet jämfört med friska träd. Bilder med olika spektrum kan läggas ihop i ett rutmönster och ge helt ny information och kunskap om skogen,” skriver Skogsstyrelsen.

När bilderna sedan bearbetas i datorprogram kan man se vilka områden som är mest utsatta och löper större risk att drabbas av till exempel torka och angrepp av granbarkborre.

– Vi ser en stor potential. Med tekniken kan man se var i landskapet riskerna är som störst och därmed inte bara vara på tå när skadorna uppstår, utan även förebygga dem till exempel genom att anpassa hur man planterar och vilka träd som planteras efter avverkning, säger Erik Trostek på Skogsstyrelsen.

Testerna pågår året ut och utvärderas under nästa år. Projektet genomförs tillsammans med skogsnäringen och länsstyrelserna i Örebro och Sörmland. SMHI är medfinansiär.

Publicerad:
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons