Drönare hittar riskskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
Med drönare kan man inte bara inventera befintlig skog, Man kan även förutse var framtida skador riskerar att uppstå.

Det visar försök som Skogsstyrelsen utför just nu. De utförs med en drönare som har en vanlig kamera och en som fångar fler spektrum än vad ögat klarar, till exempel spektrum som ligger nära infrarött ljus, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

”Det gör att man bland annat kan se fotosyntesen på varje träd. De träd som inte reflekterar lika mycket visar då på en nedsatt vitalitet jämfört med friska träd. Bilder med olika spektrum kan läggas ihop i ett rutmönster och ge helt ny information och kunskap om skogen,” skriver Skogsstyrelsen.

När bilderna sedan bearbetas i datorprogram kan man se vilka områden som är mest utsatta och löper större risk att drabbas av till exempel torka och angrepp av granbarkborre.

– Vi ser en stor potential. Med tekniken kan man se var i landskapet riskerna är som störst och därmed inte bara vara på tå när skadorna uppstår, utan även förebygga dem till exempel genom att anpassa hur man planterar och vilka träd som planteras efter avverkning, säger Erik Trostek på Skogsstyrelsen.

Testerna pågår året ut och utvärderas under nästa år. Projektet genomförs tillsammans med skogsnäringen och länsstyrelserna i Örebro och Sörmland. SMHI är medfinansiär.

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons