Dricks det för mycket i skogen?

27 augusti 2012 En och annan dricker antagligen för mycket, men knappast i skogen. I alla fall inte i den här skogen. Och inte jag. Tar vi frågan på allvar?

Dricks det  för mycket i skogen?

Ingenting säger att skogens ägare, arbetare eller tjänstemän dricker mer än alla andra i Sverige. Folk i skogen är som de flesta andra, och över sex miljoner svenskar dricker alkohol men har inga större problem med det.

Tyvärr säger ingenting heller att det dricks mindre i skogen än på andra arbetsplatser. I så fall dricker var femte person, cirka tjugo procent av arbetskraften, så mycket att det kan vara en risk för olyckor, skador eller hälsoproblem. Det är alltså troligt att du i alla fall har en arbetskamrat som dricker för mycket – även om du inte gör det.

Man ska tåla ett glas
Skogskulturen säger att man ska vara stor, stark och tåla ett glas. Dagens skogsmaskiner, produktionsrapporter och ekonomi kräver nyktra förare som fattar snabba och kloka beslut. Det går inte att vara påverkad, säger alla. Och om ändå?

Om kollegan dricker
Alna Sverige ägs av de centrala organisationerna på arbetsmarknaden och arbetar med allt som rör droger och beroenden inom arbetslivet. Det betyder alkohol, läkemedel, narkotika, spel och liknande.

Områdeschef i västra Sverige är Linda D Sahlén:
– Ofta har både chefer och kolleger länge förstått att en medarbetare har problem, men ingen har vågat eller vetat hur man ska ta upp det. Vi på Alna skulle gärna vilja att frågan om alkohol eller andra droger diskuterades öppnare.

Hon tar exemplet ryggont: Om vi ser att en arbetskamrat har stora ryggproblem, så blir det vårdcentralen och något händer. Alkoholproblemen är vi inte så öppna med. Är det verkligen en privatsak om en arbetskamrat dricker och vi ser att får negativa konsekvenser på jobbet?

Ingen vill bli beroende
De flesta vill kunna dricka alkohol i sociala sammanhang, men ingen vill bli beroende.

Var går gränsen? Alla vet att alkohol påverkar besluten och reaktionerna. Att alkohol ligger bakom många skoter- och drunkningsolyckor, fall, arbetsplatsolyckor och bränder, vet säkert de flesta.

På något sätt känns det som om det är alkoholister som vållar detta, och absolut inte vi andra. Vi kan ju hantera alkohol.

Dagen-efter-effekten
Men kanske är det inte lika välbekant att större delen av samhällets och företagens kostnader kommer från den stora grupp som bara är ”riskdrickare”.

Det är cirka 700 000 personer i arbete, som går till jobbet och finns nära oss alla varje dag. Deras sjukvård, korttidsfrånvaro, sömn- och magproblem och sämre omdöme är en stor anledning till minskad produktion och annat elände. Det är alltså dagen-efter-faktorn snarare än alkoholisterna som är dyra för oss alla och en ganska allmän risk på jobbet.

Och alkoholfrågan är fortfarande känslig – den saken är klar. Läs mer om åtgärder, åsikter och alkoholläget i tidningen SKOGEN nummer 8/12.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb