Dragkamp istället för beslut om skogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Inom regeringskansliet verkar det tyvärr pågå en dragkamp om skogen vilket leder till att nödvändiga beslut uteblir, skriver Jonas Eriksson, näringspolitisk redaktör, i Norra Skogsmagasinet.

Regeringen verkar ha svårt att komma överens om skogsfrågorna. Miljöministern, Karolina Skog, signalerade för en tid sedan att artskyddsförordningen inte ska utredas, trots att Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen uppmanat regeringen att tillsätta en utredning för att säkerställa att artskyddsförordningen är tillämpbar, effektiv och rättssäker. Landsbygdsminister Sven Erik Bucht, menade istället att frågan fortfarande bereds inom regeringskansliet. Även när det gäller det nationella skogsprogrammet verkar regeringspartierna ha svårt att komma överens. 

Annons
Annons

Men den kanske mest häpnadsväckande frågan just nu är ändå utvecklingen i den fjällnära skogen. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har stoppat all utbetalning till skogsägare som nekas avverkningstillstånd enligt 18 § skogsvårdslagen. Trots att det tydligt framgår att skogsägare som nekas tillstånd att avverka, enligt 19 § skogsvårdslagen har rätt till ersättning. 

Läs Jonas Eriksson i Norra Skogsmagasinet

Opinion
Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons