Dragkamp istället för beslut om skogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Inom regeringskansliet verkar det tyvärr pågå en dragkamp om skogen vilket leder till att nödvändiga beslut uteblir, skriver Jonas Eriksson, näringspolitisk redaktör, i Norra Skogsmagasinet.

Regeringen verkar ha svårt att komma överens om skogsfrågorna. Miljöministern, Karolina Skog, signalerade för en tid sedan att artskyddsförordningen inte ska utredas, trots att Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen uppmanat regeringen att tillsätta en utredning för att säkerställa att artskyddsförordningen är tillämpbar, effektiv och rättssäker. Landsbygdsminister Sven Erik Bucht, menade istället att frågan fortfarande bereds inom regeringskansliet. Även när det gäller det nationella skogsprogrammet verkar regeringspartierna ha svårt att komma överens. 

Annons
Annons

Men den kanske mest häpnadsväckande frågan just nu är ändå utvecklingen i den fjällnära skogen. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har stoppat all utbetalning till skogsägare som nekas avverkningstillstånd enligt 18 § skogsvårdslagen. Trots att det tydligt framgår att skogsägare som nekas tillstånd att avverka, enligt 19 § skogsvårdslagen har rätt till ersättning. 

Läs Jonas Eriksson i Norra Skogsmagasinet

Opinion
Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons