Dragkamp istället för beslut om skogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Inom regeringskansliet verkar det tyvärr pågå en dragkamp om skogen vilket leder till att nödvändiga beslut uteblir, skriver Jonas Eriksson, näringspolitisk redaktör, i Norra Skogsmagasinet.

Regeringen verkar ha svårt att komma överens om skogsfrågorna. Miljöministern, Karolina Skog, signalerade för en tid sedan att artskyddsförordningen inte ska utredas, trots att Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen uppmanat regeringen att tillsätta en utredning för att säkerställa att artskyddsförordningen är tillämpbar, effektiv och rättssäker. Landsbygdsminister Sven Erik Bucht, menade istället att frågan fortfarande bereds inom regeringskansliet. Även när det gäller det nationella skogsprogrammet verkar regeringspartierna ha svårt att komma överens. 

Annons
Annons

Men den kanske mest häpnadsväckande frågan just nu är ändå utvecklingen i den fjällnära skogen. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har stoppat all utbetalning till skogsägare som nekas avverkningstillstånd enligt 18 § skogsvårdslagen. Trots att det tydligt framgår att skogsägare som nekas tillstånd att avverka, enligt 19 § skogsvårdslagen har rätt till ersättning. 

Läs Jonas Eriksson i Norra Skogsmagasinet

Opinion
Publicerad:
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons