ERSÄTTARE.

Douglas – vår nya gran?

16 maj 2017  Douglasgranen kan vara svaret om vår svenska gran får problem i ett för­ändrat klimat. Den är mer tålig och ger bra virke, enligt forskaren Cecilia Malmqvist.

Om klimatförändringarna ger oss torrare somrar är det viktigt att hitta trädslag som växer bra där granen får det svårt. Cecilia Malmqvist på Linnéuniversitetet har dis­puterat på douglasgran som hon tror starkt på. Den klarar klimatförändringar bättre och kan odlas ända upp på Norrlandskusten. 

Tidningen SKOGEN 4/2017Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Den svaga punkten är föryngringen. I ­olika försök har Cecilia Malmqvist studerat frostskador, överlevnad och tillväxt samt skottskjutning och utveckling av frystålighet hos plantor av sju inlands- och kustprovenienser. När det var möjligt jämförde hon med vanlig gran. 
– Många problem i föryngringsfasen är relaterade till frost och klimat. Dock ökar överlevnaden med lämplig proveniens, säger Cecilia Malmqvist. 

Hon såg att inlandsprovenienserna skjuter skott tidigare och oftare drabbas av för­sommarfrost, men efter sex år märktes inte skadan på tillväxten. Kustprovenienserna drabbas däremot i högre utsträckning av frosttorka, vilket ger allvarligare skador. Det kan delvis bero på att de invintrar senare. 

Frystolerans på höst och skottskjutning på vår är två viktiga indikatorer för hur väl anpassade douglasplantor är för platsen och hur bra de kommer att överleva och växa. 
– Kustprovenienser planteras mest. Frosttorkan som kan drabba dem utgör en risk, inlandsprovenienserna är tåligare. Överlevnaden i plantstadiet är viktig. I tuffare klimat är kanske en inlandsproveniens bättre. 

Läs mer i SKOGEN 4/2017.

SKOGEN 4/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb