Dominanten tappar

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENBild
LRF Konsult börjar förlora sin dominerande ställning som mäklare av skogsfastigheter.

På två år har man tappat tio procent av marknadsandelarna för lantbruksfastigheter – alltså både jord- och skogsfastigheter.
Förklaringen är att priserna har rusat    sedan slutet på 1990-talet och marknaden blivit mycket lönsam. Konkurrensen har hårdnat. Totalt säljs normalt cirka 1500 fastigheter per år genom mäklare. Tappet för LRF Konsult motsvarar en minskning av omsättningen med tjugo procent. En grov uppskattning innebär cirka femtio miljoner kronor.
–Många nya mäklare har kommit till eftersom marknaden varit mycket utmaningsbar. Alla har velat hoppa på tåget, säger Markus Helin på LRF Konsult. Nu verkar marknaden ha lugnat ner sig, men självklart måste vi bli bättre.

Annons
Annons

Nummer två i marknadsandelar är Areal som gått framåt starkt med försäljning av jord- och skog. Areal har 13 procent av marknaden. Och på tredje plats finns Fastighetsbyrån med sju procent.
Den här sammanställningen har gjorts av Torbjörn Sundelin (bilden), vd i det egna företaget Top-skog, som arbetar med skogliga beräkningar. Han är doktorand vid institutionen för skogens produkter och marknader vid SLU. Torbjörn har kartlagt inte mindre än 62 olika mäklare som sålt lantbruksfastigheter som innehåller skog. Analysen har gjorts utifrån utbudet på Hemnet.se.

Många mäklare är mycket små, med bara tusendelar av marknaden. Gård och Skog i Nybro förmedlade till exempel endast 0,4 procent av alla sålda skogsfastigheter under förra året. Trettio olika mäklare har vardera 0,1 procent av marknaden, vilket innebär att de i de flesta fall inte sålt mer än en gård per år. Tillsammans har dessa trettio mäklare inte mer än 3 procent av den totala marknaden.

 

            LRF Konsult   
Areal   
Fastighetsbyrån   
Kronofogdemyndigheten   
Svensk Fastighetsförmedling   
Länsförsäkringar   
Skogsbyrån  
Egendomsmäklarna   
Svenska Gårdar   
Skogens hus   
 

42,4
13,0
6,9
4,5
4,3
3,0
 3,0
2,3
2,0
1,8

            Gäller antalet lantbruksfastigheter på Hemnet 2013.
Marknadsandelar (procent)

SKOGEN 4/2014

 

Hemnet behåller skog – med tvekan

I januari tog Hemnet, Sveriges största bostadssajt, beslutet att inte ta med kommersiella fastigheter. Kritiken blev intensiv och nu har man ändrat sig.

Lantbruksfastigheter tillåts under klick-punkten ”gård” och rena skogsskiften under klickpunkten ”övrigt”. Men företrädare för mäklarbranschen är inte nöjda.
–Jag tycker att det behövs en alternativ  sajt för jord- och skogsfastigheter, säger Markus Helin på LRF Konsult. Som det är nu döljs de rena skogsfastigheterna under ”övrigt” och jag tror många kan missa det. Vi fortsätter därför att utreda tillsammans med några andra mäklarföretag om det är möjligt att skapa en  ny konkurrerande sajt för jord och skog.

Tim Bjelkstam är affärsutvecklingschef på hemnet.se, som ägs tillsammans av stora  aktörer i mäklarbranschen.
Han är inte beredd att ändra på Hemnets utseende så att skogs- och lantbruksfastigheter blir synligare.
–På vår sida är 98 procent av objekten  rena bostäder. Ytterligare klickpunkter skulle ge ett rörigt intryck. Det försvårar för den normala bostadsköparen. Hemnet ska vara till för dem som vill hitta ett normalt boende, säger Tim Bjelkstam.

Webbplatsen har ingen exakt statistik om hur många skogsdominerade fastigheter som säljs där.
–Men vi hade cirka cirka hundra obebyggda skogsfastigheter på hemnet.se i februari. När jag tittar på skogsfastigheter så ser jag också att två tredjedelar har annonserats över hundra dagar och en tredjedel över tvåhunda dagar.  Det bekräftar bilden av en inte allt för hög omsättnings hastighet på dessa typer av objekt.


 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons