Domar om nyckelbiotoper överklagas

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.

I februari kom två domar på kort tid från förvaltningsrätten som anser att Skogsstyrelsens registrering ska kunna överklagas av markägaren.

Annons
Annons

Skogsstyrelsen väljer nu att överklaga de domarna.

”Förvaltningsrätterna har i tidigare domar sagt att registreringen inte är ett beslut och därmed inte ska gå att överklaga. Nu har vi fått ett annat besked i två domar och då är det viktigt att få det prövat i högre instans för att vi tydligt ska veta vad som gäller,” säger Cecilia Hedman, chefsjurist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De senaste domarna kom från förvaltningsrätten i Jönköping respektive förvaltningsrätten i Malmö. Bägge anser alltså att registreringen är ett beslut som går att överklaga. I Malmödomen sägs dessutom att Skogsstyrelsen inte har något stöd i lagen för att göra registreringen överhuvudtaget.

Där står också att nyckelbiotopsregistreringen påverkar skogsägarens situation på ett inte obetydligt sätt, bland annat på grund av marknadens egen certifiering som säger att nyckelbiotoper inte ska avverkas. Därför ska registreringen ses som ett beslut som går att överklaga.

Skogsstyrelsens hävdar sedan länge att registreringen enbart är en information till skogsägaren om var i skogen det finns höga naturvärden

”Domarna är i sig lite olika och behandlar delvis olika delar i det här, därför behöver vi överklaga båda. Ibland kan det också behövas flera domar för att inriktningen ska bli tydlig nog,” säger Cecilia Hedman.

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons