Dom stoppar järvjakt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Beslutet om skyddsjakt på 13 järvar har upphävts av förvaltningsrätten i Luleå. - Vi kommer att överklaga till kammarrätten, säger Henrik Hansson, chef för viltfunktionen på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Beslutet om förebyggande skyddsjakt togs för att minska järvarnas skador på rennäringen.. Det handlade om jakt på 13 järvar i Jämtlands län och elva i Norrbotten.

Annons
Annons

Men Svenska rovdjursföreningen överklagade. ”Vår främsta invändning mot Länsstyrelsens beslut är att järvpopulationen ligger långt under miniminivån som är 600 djur”, kommenterar de på sin hemsida.

I bägge ärendena har jakten avblåsts i väntan på dom. Den 7 december kom den alltså gällande Jämtland.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att skyddsjaktbeslut inte kan motiveras eftersom det ställs mycket höga krav på beslutsunderlaget. Och underlaget från Länsstyrelsens i Jämtland brister ” både vad gäller skadornas omfattning och jaktens förmodade effekter”.

Men domen kommer alltså att överklagas.

Samtidigt prövas skyddsjakten på de elva järvarna i Norrbotten av Högsta förvaltningsdomstolen.

 

 

Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons