Doften avslöjar skadegöraren 

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Så här långt ska det inte gå. Stam angripen av Phytophthora. Foto: SLU.
Genom att identifiera doften från sjuka träd kan skadegöraren spåras. Doktorand Ida Nordström utvecklar metoden.
Ida Nordström, doktorand hos SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Alnarp, arbetar med nya metoder för att hitta skogliga skadegörare. Exempelvis identifierar hon dofter som kan vara tecken på trädsjukdom. Men den mänskliga näsan räcker inte till. Genom att använda en fiber som drar till sig kemiska föreningar kan en maskin läsa av ämnen som finns i luften kring det som undersöks. Maskinen, kallad gaskromatograf, tar fram ett så kallat kemiskt fingeravtryck.
Sjukdomar som exempelvis Phytophthora kan gömma sig i importerade trädgårdsväxter.
Bäst är om de upptäcks redan vid gränskontrollen. Hittills har alternativet varit en långdragen process med analys av odlingsprover. 
 
FRIPASSAGERARE UPPTÄCKS
”Nu hoppas vi kunna få resultatet på en halvtimma. Exempelvis är det tänkbart att ha ett fiberprov i en container med växter för export. Vid gränsen analyseras provet för att kolla om det finns några farliga fripassagerare, säger Ida Nordström. i universitetets nyhetsbrev.
En annan metod är att ta vävnadsprover, exempelvis barr, och göra en DNA-sekvensering för att se om trädet är sjukt. Hittills har även denna process varit tidskrävande. Men med en anordning hos SLU i Alnarp, inte större än ett USB-minne, kan det bli möjligt att få testresultatet på ett par timmar, enligt Ida Nordström.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Artskydd ovärdigt en fungerande rättsstat”

  SKOGENdebatt. Det borde löna sig att värna den biologiska mångfalden. Att låta markägaren stå för kostnaden för att avstå sin egen mark, enligt Birdlifes förslag, kan aldrig vara svaret i en fungerande rättsstat. Det skriver Magnus Kindbom, skogsdirektör, LRF Skogsägarna, i en replik.
 • Annons
 • Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

  Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
 • "Nu provar vi kantföryngring” 

  SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
 • Annons
 • Nytt skydd bryts ned 

  Kategorier: skogsskador, viltbete, Ecotall
  Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
 • Skogliga mässor inleder samarbete

  Kategorier: Elmia wood, Skogsnolia
  Nolia i Västerbotten och Elmia i Småland ska börja samarbeta kring skogliga mässor och event.
 • Annons