Doften avslöjar skadegöraren 

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Så här långt ska det inte gå. Stam angripen av Phytophthora. Foto: SLU.
Genom att identifiera doften från sjuka träd kan skadegöraren spåras. Doktorand Ida Nordström utvecklar metoden.
Ida Nordström, doktorand hos SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Alnarp, arbetar med nya metoder för att hitta skogliga skadegörare. Exempelvis identifierar hon dofter som kan vara tecken på trädsjukdom. Men den mänskliga näsan räcker inte till. Genom att använda en fiber som drar till sig kemiska föreningar kan en maskin läsa av ämnen som finns i luften kring det som undersöks. Maskinen, kallad gaskromatograf, tar fram ett så kallat kemiskt fingeravtryck.
Sjukdomar som exempelvis Phytophthora kan gömma sig i importerade trädgårdsväxter.
Bäst är om de upptäcks redan vid gränskontrollen. Hittills har alternativet varit en långdragen process med analys av odlingsprover. 
 
FRIPASSAGERARE UPPTÄCKS
”Nu hoppas vi kunna få resultatet på en halvtimma. Exempelvis är det tänkbart att ha ett fiberprov i en container med växter för export. Vid gränsen analyseras provet för att kolla om det finns några farliga fripassagerare, säger Ida Nordström. i universitetets nyhetsbrev.
En annan metod är att ta vävnadsprover, exempelvis barr, och göra en DNA-sekvensering för att se om trädet är sjukt. Hittills har även denna process varit tidskrävande. Men med en anordning hos SLU i Alnarp, inte större än ett USB-minne, kan det bli möjligt att få testresultatet på ett par timmar, enligt Ida Nordström.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons