Distanskurser: Inte för sent att sadla om

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Malin Ljungné
Malin Ljungné
För den som aldrig fick chansen att välja gröna näringar i gymnasieåldern är det ändå inte för sent.

I bland annat Västra Götaland planeras inför 2020 en distanskurs för vuxna till skogsvårdsentreprenör och sedan tidigare finns en grundkurs i skogsbruk som återkommer 2020, även den på distans.

Annons
Annons

– Grundkursens femton platser var fyllda när vi körde igång, men nu är eleverna fyra, berättar Malin Ljungné, rektor för Biologiska yrkeshögskolan i Skara och Regional vuxenutbildning i Västra Götalandsregionen. 
Enligt skolornas yrkesråd vill branschen ha utbildad personal och ibland suger man upp dem redan under utbildningen.

Den nya kursen startar i april 2020 och marknadsföringen sker huvudsakligen via sociala medier. Det är inte helt enkelt att marknads­föra, just eftersom målgruppen finns i alla åldrar över 20 år och över hela landet. 
– Att det är distansutbildningar gör det möjligt för vuxna att delta, trots att man bor någon annanstans och har familj. Träffarna på skolan är fortfarande helt nödvändiga, eftersom man då till exempel kör röj- och motorsåg eller maskin. 
Träffarna sker var sjätte vecka och varar ungefär tre dagar åt gången. Det är inte ovanligt att deltagarna redan arbetar i skogen men vill ha papper på sina kunskaper. Rena yrkesbytare finns också. 

– Kanske kommer utbildningarna att förändras så att man kan plocka vissa delkurser efter intresse och behov. Även om utbildningen går på halvfart är det ibland svårt för deltagarna att binda upp sig för så lång tid som ett år, säger Malin Ljungné.
Linnéuniversitetet erbjuder två grundläggande yrkesinriktade utbildningar på distans med skogsanknytning: högskoleingenjör inom skogs- och träteknik samt skogskandidat. 

– Ingenjörsutbildningen konkurrerar med andra ingenjörsutbildningar och har få sökande, medan arbetsmarknaden efterfrågar dem! Skogskandidaten har däremot inga problem med söktrycket men liksom många distans­utbildningar ganska stora avhopp, säger Johan ­Lindeberg som är universitetslektor på Linné­universitetet. 

Läs mer om Skogens barn i SKOGEN 12/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Konkreta åtgärder gläder skogsindustrin

  Att Skogsstyrelsen kan presentera 88 konkreta åtgärder för att öka skogstillväxten med 20 procent inom 30 år är glädjande, anser Skogsindustrierna.
 • Annons
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons