Distanskurser: Inte för sent att sadla om

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Malin Ljungné
Malin Ljungné
För den som aldrig fick chansen att välja gröna näringar i gymnasieåldern är det ändå inte för sent.

I bland annat Västra Götaland planeras inför 2020 en distanskurs för vuxna till skogsvårdsentreprenör och sedan tidigare finns en grundkurs i skogsbruk som återkommer 2020, även den på distans.

Annons
Annons

– Grundkursens femton platser var fyllda när vi körde igång, men nu är eleverna fyra, berättar Malin Ljungné, rektor för Biologiska yrkeshögskolan i Skara och Regional vuxenutbildning i Västra Götalandsregionen. 
Enligt skolornas yrkesråd vill branschen ha utbildad personal och ibland suger man upp dem redan under utbildningen.

Den nya kursen startar i april 2020 och marknadsföringen sker huvudsakligen via sociala medier. Det är inte helt enkelt att marknads­föra, just eftersom målgruppen finns i alla åldrar över 20 år och över hela landet. 
– Att det är distansutbildningar gör det möjligt för vuxna att delta, trots att man bor någon annanstans och har familj. Träffarna på skolan är fortfarande helt nödvändiga, eftersom man då till exempel kör röj- och motorsåg eller maskin. 
Träffarna sker var sjätte vecka och varar ungefär tre dagar åt gången. Det är inte ovanligt att deltagarna redan arbetar i skogen men vill ha papper på sina kunskaper. Rena yrkesbytare finns också. 

– Kanske kommer utbildningarna att förändras så att man kan plocka vissa delkurser efter intresse och behov. Även om utbildningen går på halvfart är det ibland svårt för deltagarna att binda upp sig för så lång tid som ett år, säger Malin Ljungné.
Linnéuniversitetet erbjuder två grundläggande yrkesinriktade utbildningar på distans med skogsanknytning: högskoleingenjör inom skogs- och träteknik samt skogskandidat. 

– Ingenjörsutbildningen konkurrerar med andra ingenjörsutbildningar och har få sökande, medan arbetsmarknaden efterfrågar dem! Skogskandidaten har däremot inga problem med söktrycket men liksom många distans­utbildningar ganska stora avhopp, säger Johan ­Lindeberg som är universitetslektor på Linné­universitetet. 

Läs mer om Skogens barn i SKOGEN 12/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons