Distanskurser: Inte för sent att sadla om

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Malin Ljungné
Malin Ljungné
För den som aldrig fick chansen att välja gröna näringar i gymnasieåldern är det ändå inte för sent.

I bland annat Västra Götaland planeras inför 2020 en distanskurs för vuxna till skogsvårdsentreprenör och sedan tidigare finns en grundkurs i skogsbruk som återkommer 2020, även den på distans.

Annons
Annons

– Grundkursens femton platser var fyllda när vi körde igång, men nu är eleverna fyra, berättar Malin Ljungné, rektor för Biologiska yrkeshögskolan i Skara och Regional vuxenutbildning i Västra Götalandsregionen. 
Enligt skolornas yrkesråd vill branschen ha utbildad personal och ibland suger man upp dem redan under utbildningen.

Den nya kursen startar i april 2020 och marknadsföringen sker huvudsakligen via sociala medier. Det är inte helt enkelt att marknads­föra, just eftersom målgruppen finns i alla åldrar över 20 år och över hela landet. 
– Att det är distansutbildningar gör det möjligt för vuxna att delta, trots att man bor någon annanstans och har familj. Träffarna på skolan är fortfarande helt nödvändiga, eftersom man då till exempel kör röj- och motorsåg eller maskin. 
Träffarna sker var sjätte vecka och varar ungefär tre dagar åt gången. Det är inte ovanligt att deltagarna redan arbetar i skogen men vill ha papper på sina kunskaper. Rena yrkesbytare finns också. 

– Kanske kommer utbildningarna att förändras så att man kan plocka vissa delkurser efter intresse och behov. Även om utbildningen går på halvfart är det ibland svårt för deltagarna att binda upp sig för så lång tid som ett år, säger Malin Ljungné.
Linnéuniversitetet erbjuder två grundläggande yrkesinriktade utbildningar på distans med skogsanknytning: högskoleingenjör inom skogs- och träteknik samt skogskandidat. 

– Ingenjörsutbildningen konkurrerar med andra ingenjörsutbildningar och har få sökande, medan arbetsmarknaden efterfrågar dem! Skogskandidaten har däremot inga problem med söktrycket men liksom många distans­utbildningar ganska stora avhopp, säger Johan ­Lindeberg som är universitetslektor på Linné­universitetet. 

Läs mer om Skogens barn i SKOGEN 12/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons