Dialog för bättre lönsamhet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Thomas Adolfsén, SKOGENbild.
Skogsentreprenörerna kämpar med negativa resultat trots långvarig högkonjunktur, visar en undersökning. Med dialog och samarbete vill branschorganisationen få uppdragsgivarna med i arbetet för bättre lönsamhet.

Det är Skogsentreprenörernas årliga nyckeltalsundersökning som visar att branschens lönsamhet är fortsatt dålig. 
.

Annons
Annons

 – Med tanke på vilken högkonjunktur det varit för skogsbolagen borde det se mycket bättre ut på många håll. Vi har nu påbörjat ett långsiktigt arbete med att bygga upp en dialoggplattform med de större uppdragsgivarna. Ambitionen med arbetet är att bygga förtroende och få dialog och samarbete, säger Bernt Hermansson, ordförande för branschorganisationen Skogsentreprenörerna, i ett pressmeddelande.

Enligt Bernt Hermansson har även skogsindustrierna på flera håll insett att arbetet är viktigt och att den skogliga värdekedjan inte längre är säker på grund av bristen på entreprenörer. 

Tidigare i år inledde Skogsentreprenörerna ett utvecklingssamarbete med Stora Enso Skog, som resulterade i en entreprenörsgrupp  som tillsammans med Skogsentreprenörernas företagsrådgivare ska jobba med frågorna. 
– Vi har också dialog med SCA och fler är på gång, avslutar Bernt Hermansson.

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons