Det vackraste jag vet?

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Investeringsregn som faller utanför storstäderna syns mindre i media, menar Marie Wickberg. På bilden Värö Bruk som investerat 4 miljarder på ett par år. Foto: LE Carlsson, SKOGEN-bild.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. "Det vackraste jag vet" sa gymnasieläraren om en bild på traktens stora pappersbruk - och klassen häpnade! Åren har gått och Marie Wickberg delar väl inte helt och hållet sin gamla lärares åsikt. Men hon förstår bättre vad han menar...

Dammet singlade långsamt genom ljuset från fönstret i en av de slitna skolsalarna på Älvkullegymnasiet i Karlstad. Overheadprojektorn surrade och läraren la högtidligt på en bild som föreställde Gruvöns bruk på natten, lamporna speglade sig i Vänerns svarta yta.

Annons
Annons

- Det vackraste jag vet, sa han andäktigt på bred värmländska, och möttes av en gymnasieklass som undrade om en hjärnblödning verkligen kan slå till så snabbt.

Tankarna vandrade tillbaks till den stunden när jag under sommaren passerar Gruvöns bruk i Grums. Alldeles intill E18 reser sig ett gigantiskt stålskelett. Det ska snart bli världens största kartongmaskin.

Just nu regnar miljarder i investeringar över Sverige. Har du missat det? Kanske inte så konstigt, investeringsregnet faller nämligen inte över storstäder och deras medieredaktioner, utan över de mindre orterna och landsbygden. I Östrand utanför Timrå genomför SCA just nu den största industriinvesteringen i Norrland någonsin. I Värö har Södra byggt för fyra miljarder de senaste två åren. I Grums investerar Billerud Korsnäs 5,7 miljarder på Gruvön.

Prognoser pekar på att investeringarna i skogsindustrin under 2017 kommer att landa på totalt 18 miljarder kronor. För att sätta det i något slags perspektiv; summan är drygt fem gånger högre än statens anslag för regional tillväxt.

Det finns inte alltid ett samband mellan ökade investeringar och fler jobb på bruken. Men investeringarna, klimatsmarta produkter, underleverantörer, grävare, lastbilsåkare, restauranger, it-tjänster, reparatörer, bostäder, fler barn i skolan och inte minst avsättning för skogsägarnas virke, hänger ihop i en enda lång kedja.

Det går inte att låtsas som att hela Sverige ska leva om vi slutar att använda skogen och satsar på naturturism istället. Det finns absolut ingen motsättning mellan att göra båda delarna, eller mellan att ha ett aktivt skogsbruk och en god miljöhänsyn. Men det går inte att bortse från skogsbranschens enorma betydelse för Sveriges ekonomi.

Det här är en historia om Sverige och den svenska landsbygden som vi måste bli bättre på att berätta. Om svensk skog och skogsindustri som en framgångssaga. Om hur vi som har ett par procent av världens skogsmark kan vara världens tredje största exportör av papper, massa och timmer.  Om hur viktigt det här är både för landsbygden och för vårt samhälles möjlighet att finansiera skola, vård och omsorg.

Det vackraste jag vet är inte Gruvöns bruk, men idag har jag större förståelse för vad min gamla gymnasielärare menade.

 

 

Marie Wickberg
Styrelseledamot i Föreningen Skogen och kommunikationschef på Mellanskog

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • Norra Skogsägarna nöjda med 2019

  Kategorier: Norra Skogsägarna
  Norra Skogsägarnas resultat för 2019 landade på 110 miljoner kronor före skatt. Det är en sänkning med 17 miljoner jämfört med året innan. ”Ett gott resultat med tanke på på världsmarknaden”, anser föreningen.
 • Annons
 • Kristina Wallertz

  Doktorsbana började med röjsåg

  PRISTAGARE. I början lockade röjsågen mer än teoretiska studier, men i dag är Kristina Wallertz är en av landets främsta forskare på snytbaggar och annan föryngringsproblematik.
 • Virkesstudion #26 – Besök på Föreningen Skogens nya kontor

  Kategorier: Virkesstudion #26
  Denna gång besöker Virkesstudion tidningen SKOGEN. Där diskuteras aktuella ämnen ur det kommande numret, som exempelvis hur den nya klassningen av massaved fungerar, med chefredaktör Bengt Ek.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Var  besvärlig  med  detaljerna!

  Är virkessäljare för flata i förhandlingen när de säljer sitt virke? Ja. Det tycker i varje fall många som har svarat på månadens fråga från tidningen SKOGEN nyligen.
 • Anpassad gallring ger artskydd

  Kategorier: lavskrika, gallring, artskydd
  Lavskrika behöver täta skogar om den häckar nära bebyggelse. Längre bort från husen kan den häcka i öppna skogspartier. Genom anpassad gallring kan man alltså både bruka skogen och värna lavskrikan.
 • Annons