Det vackraste jag vet?

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Investeringsregn som faller utanför storstäderna syns mindre i media, menar Marie Wickberg. På bilden Värö Bruk som investerat 4 miljarder på ett par år. Foto: LE Carlsson, SKOGEN-bild.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. "Det vackraste jag vet" sa gymnasieläraren om en bild på traktens stora pappersbruk - och klassen häpnade! Åren har gått och Marie Wickberg delar väl inte helt och hållet sin gamla lärares åsikt. Men hon förstår bättre vad han menar...

Dammet singlade långsamt genom ljuset från fönstret i en av de slitna skolsalarna på Älvkullegymnasiet i Karlstad. Overheadprojektorn surrade och läraren la högtidligt på en bild som föreställde Gruvöns bruk på natten, lamporna speglade sig i Vänerns svarta yta.

Annons
Annons

- Det vackraste jag vet, sa han andäktigt på bred värmländska, och möttes av en gymnasieklass som undrade om en hjärnblödning verkligen kan slå till så snabbt.

Tankarna vandrade tillbaks till den stunden när jag under sommaren passerar Gruvöns bruk i Grums. Alldeles intill E18 reser sig ett gigantiskt stålskelett. Det ska snart bli världens största kartongmaskin.

Just nu regnar miljarder i investeringar över Sverige. Har du missat det? Kanske inte så konstigt, investeringsregnet faller nämligen inte över storstäder och deras medieredaktioner, utan över de mindre orterna och landsbygden. I Östrand utanför Timrå genomför SCA just nu den största industriinvesteringen i Norrland någonsin. I Värö har Södra byggt för fyra miljarder de senaste två åren. I Grums investerar Billerud Korsnäs 5,7 miljarder på Gruvön.

Prognoser pekar på att investeringarna i skogsindustrin under 2017 kommer att landa på totalt 18 miljarder kronor. För att sätta det i något slags perspektiv; summan är drygt fem gånger högre än statens anslag för regional tillväxt.

Det finns inte alltid ett samband mellan ökade investeringar och fler jobb på bruken. Men investeringarna, klimatsmarta produkter, underleverantörer, grävare, lastbilsåkare, restauranger, it-tjänster, reparatörer, bostäder, fler barn i skolan och inte minst avsättning för skogsägarnas virke, hänger ihop i en enda lång kedja.

Det går inte att låtsas som att hela Sverige ska leva om vi slutar att använda skogen och satsar på naturturism istället. Det finns absolut ingen motsättning mellan att göra båda delarna, eller mellan att ha ett aktivt skogsbruk och en god miljöhänsyn. Men det går inte att bortse från skogsbranschens enorma betydelse för Sveriges ekonomi.

Det här är en historia om Sverige och den svenska landsbygden som vi måste bli bättre på att berätta. Om svensk skog och skogsindustri som en framgångssaga. Om hur vi som har ett par procent av världens skogsmark kan vara världens tredje största exportör av papper, massa och timmer.  Om hur viktigt det här är både för landsbygden och för vårt samhälles möjlighet att finansiera skola, vård och omsorg.

Det vackraste jag vet är inte Gruvöns bruk, men idag har jag större förståelse för vad min gamla gymnasielärare menade.

 

 

Marie Wickberg
Styrelseledamot i Föreningen Skogen och kommunikationschef på Mellanskog

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons