”Det här blir mycket rättvisare”

2 oktober 2011

Anders Ringsell, SCA:

Det är en nöjd Anders Ringsell som SKOGEN talar med. Marknadschefen på SCA Skog uppskattar verkligen att tidningen lägger om sina virkesprislistor till snittpriser.
– Det här sättet att redovisa blir mycket rättvisare! Skogsägaren kan jämföra priserna mellan olika köpare. Och premierna redovisas separat, så det är bara att lägga till dem. Jag är mycket positiv till den här omläggningen. Tiden är förbi för ”stocken 20 cm i topp”.
Anders Ringsell menar också att det här ger en transparens. Norrskog och Södra, samt flera större sågverk redovisar inte sina priser offentligt, till exempel på sina hemsidor. Men inom Södra diskuterar man att lägga ut dem på nätet och det var ingen svårighet för SKOGEN att få ut de prislistor vi ville se. Ringsell vill inte kommentera bevekelsegrunderna för andra köpare för att inte lägga ut sina listor på nätet. Men han konstaterar:
– Det här redovisningssättet gör köparnas listor synliga. Det kommer att innebära att allt fler köpare tvingas visa sina prislistor, annars är det ju något skumt.

En varningsklocka ringer dock. Snittpriserna kan uppfattas som att det är vad skogsägaren får för sitt virke. Så behöver det inte vara. Priserna gäller en genomsnittlig skog. Prisdifferensen kan vara flera hundra kronor till exempel mellan korta och långa stockar, liksom mellan klena och grova. Skogsägarens betalning kan bli annorlunda än snittpriset, allt beroende på den skog som ska avverkas.

– Det finns en liten risk att redovisningen av snittpriserna innebär felaktiga förväntningar bland skogsägarna. När betalningen kommer kan den ju vara både under och över snittpriset. Men jag tror nog skogsägarna ganska snart lär sig att tolka snittpriserna rätt, menar marknadschefen på SCA Skog, Anders Ringsell.  

”Det blir enklare att följa marknadsutvecklingen nu”

Johan von Arnold, Hofsta säteri:

Johan von Arnold äger och driver Hofsta Säteri med 630 hektar skog. Han menar att snittpriserna har en viktig poäng.
– Nu blir det enklare att följa marknadsutvecklingen och kunna se trender vart priserna är på väg. Framför allt för mindre skogsägare blir det värdefullt, eftersom de inte gör avverkningar varje år. När det örjar närma sig en avverkning kan de lätt se hur olika virkesköpare ligger i förhållande till varandra.
På Hofsta är skogsarealen så pass stor att det görs avverkningar i större eller mindre omfattning varje år. Johan von Arnold tar årligen in anbud och följer på så sätt marknaden.

– Men är man intresserad av marknadsutvecklingen så är prislistor presenterade på det här viset mer rättvisande. Förhoppningsvis innebär det också att listorna genomlyses bättre, och att fler lägger ut sina listor på hemsidorna. Nu syns betalningsviljan, menar Johan von Arnold.
 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb