Det här är skogsnäringens forskningsfokus

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Forskning som ger ökat industriellt träbyggande både Sverige och globalt är ett prioriterat område. Foto: Moelven.
Skogsnäringen har presenterat sin forskningsagenda. I den prioriteras forskning som ska stärka näringens konkurrenskraft, ökar tillgången på skogsråvara, utveckla det hållbara skogsbruket och innovera nya biobaserade produkter och träbyggande.

Det handlar om totalt 23 forskningsområden som ska prioriteras. Bakom forskningsagendan står representanter för skoglig industri, akademi, forskningsinstitut och forskningsfinansiärer.

Annons
Annons

- Genom agendan enas skogsnäringen och akademin om de forskningsområden som är mest centrala för att stärka näringens konkurrenskraft och driva tillväxt i världens bioekonomi, skriver Skogsindustrierna i ett pressmeddelande.

Forskningen presenterades på en konferens i Stockholm den 11 januari.

– De dryga fyra miljarder kronor industrin och staten årligen lägger på forskning inom detta område räcker inte för att möta behoven. Vi måste satsa betydligt mer. 50 procent mer skulle vara en bra början, sa Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör för Skogsindustrierna.

Skogsnäringens främsta inkomstkälla kommer fortsatt att vara sågade träprodukter, massa, papper och kartong, men träfiber kan användas för att utveckla en rad andra produkter.

– Vi ser bland annat att det kommer att ske mycket inom industriellt träbyggande, likaså inom förpackningslösningar och helt nya material som komposit och kemikalier  ersätter fossila material, fortsatte Torgny Persson.

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht deltog på konferensen.  Han talade med stolthet om Sveriges gröna guld som skapar arbetstillfällen, bygger välfärdssamhället och bidrar till en mer hållbar miljö.

– Vi är världsbäst på hållbart skogsbruk och varje gång ett träd fälls så planteras två eller tre nya. En obrukad skog ger ingenting till klimatet men en hållbart brukad skog förbättrar klimatet, sa Sven-Erik Bucht.

Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons