Det här är skogsnäringens forskningsfokus

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Forskning som ger ökat industriellt träbyggande både Sverige och globalt är ett prioriterat område. Foto: Moelven.
Skogsnäringen har presenterat sin forskningsagenda. I den prioriteras forskning som ska stärka näringens konkurrenskraft, ökar tillgången på skogsråvara, utveckla det hållbara skogsbruket och innovera nya biobaserade produkter och träbyggande.

Det handlar om totalt 23 forskningsområden som ska prioriteras. Bakom forskningsagendan står representanter för skoglig industri, akademi, forskningsinstitut och forskningsfinansiärer.

Annons
Annons

- Genom agendan enas skogsnäringen och akademin om de forskningsområden som är mest centrala för att stärka näringens konkurrenskraft och driva tillväxt i världens bioekonomi, skriver Skogsindustrierna i ett pressmeddelande.

Forskningen presenterades på en konferens i Stockholm den 11 januari.

– De dryga fyra miljarder kronor industrin och staten årligen lägger på forskning inom detta område räcker inte för att möta behoven. Vi måste satsa betydligt mer. 50 procent mer skulle vara en bra början, sa Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör för Skogsindustrierna.

Skogsnäringens främsta inkomstkälla kommer fortsatt att vara sågade träprodukter, massa, papper och kartong, men träfiber kan användas för att utveckla en rad andra produkter.

– Vi ser bland annat att det kommer att ske mycket inom industriellt träbyggande, likaså inom förpackningslösningar och helt nya material som komposit och kemikalier  ersätter fossila material, fortsatte Torgny Persson.

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht deltog på konferensen.  Han talade med stolthet om Sveriges gröna guld som skapar arbetstillfällen, bygger välfärdssamhället och bidrar till en mer hållbar miljö.

– Vi är världsbäst på hållbart skogsbruk och varje gång ett träd fälls så planteras två eller tre nya. En obrukad skog ger ingenting till klimatet men en hållbart brukad skog förbättrar klimatet, sa Sven-Erik Bucht.

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons