.
Upprinnelsen till klubben finns i en grundkurs i skogsbruk som arrangerades av Skogsstyrelsen i mitten av 1980-talet. Platsen var Ladviks kursgård utanför Waxholm.
Samvaron inspirerade och 1987, med stöd av Skogsstyrelsens lokala tjänstemän, bildades Ladviks skogsbrukarklubb.
– Klubben skulle vara ideell, partipolitiskt neutral och fick så småningom egna stadgar. Vår första ordförande var Ragnhild Österman, minns Torbjörn Nilsson.
Det blev en mycket aktiv klubb som också fick tillgång till kursgården för sina årsmöten.
– Det var vi tacksamma för. Utöver det ordnade vi föredrag, studiebesök och skogsexkursioner. Det var mycket uppskattat, medlemsantalet ökade snabbt.
Som mest var man cirka hundra medlemmar. De bodde i Stockholmsområdet men många var utbor, det vill säga ägde skogsmark runt om i Sverige.
Det hann bli många aktiva år, bland annat med Torbjörn själv som ordförande några år på 2010-talet.
Men under de gångna 38 åren har medlemmarnas genomsnittsålder ökat motsvarande. Uppslutningen vid olika aktiviteter har minskat, liksom tillströmningen av yngre skogsägare, berättar han.
Detta gjorde att klubbens styrelse sökte nya vägar att öka medlemsbasen.
– Vi vill ju att verksamheten ska fortleva och inspirera skogsägare, säger Torbjörn.
Föreningen Skogen informerades om situationen och så växte planer på en fusion fram.
– Responsen från Föreningen Skogen var verkligen positiv. Vi kom fram till att Ladviks skogsbruksklubb skulle bli en lokal verksamhet i Stockholm. Något som, visade det sig, även klubbens medlemmar accepterade.
Tre före detta styrelsemedlemmar i Ladviks skogsbrukarklubb kommer att medverka initialt för att starta upp verksamheten.
Med en större medlemsbas möjliggörs även fler framtida aktiviteter, anser de.
– Ambitionen är att Ladviks koncept ska kunna utvecklas och fortsätta vara en viktig informationskälla och mötespunkt för aktiva ägare i Stockholmsområdet. Första aktivitet förväntas under våren.
Torbjörn Nilsson vill överhuvudtaget slå ett slag för lokala forum för informationsutbyten mellan skogsägare.
– Sveriges 300 000 skogsägare är idag i fokus mer än någonsin på grund av rollen för klimat, råvaruförsörjning, ägande och allemansrätt samt hållbarhetsfrågor. Vi behöver samarbeta för att tipsa och inspireras av varandra – men också se till att skogsägares röster tar större plats i samhällsdebatten.