LEDARE.

Det finns ändå ljusglimtar

25 mars 2022 Det är omöjligt att skriva något utan att nämna det ohyggliga som pågår. Att vi 2022 ska behöva vara med om krig i Europa är ofattbart. Självklart kommer detta även att påverka skogens utveckling.

Jag har redan läst om flera företag med fältpersonal från Ukraina och Ryssland som nu gör allt de kan för att hjälpa sina anställda och deras familjer att undkomma kriget som ingen vill ha.  

Jag blir verkligen rörd av den solidaritet och medmänsklighet som man läser om och kommer själv att göra det jag kan för att hjälpa till. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. 

SENTIMENTAL PÅ ETT ANNAT  blir jag även av att läsa om de småskaliga sågverken som finns med i detta nummer av tidningen SKOGEN. Tidigt i min skogliga karriär sommarjobbade jag på Håbackens såg, ett litet sågverk i Sörmark i Torsby. Där sågade man inte bara från egen skog, utan vem som helst kunde lämna in sitt virke och få det sågat för att utveckla, bygga, renovera eller vad man nu hade för planer. Där arbetade flera äldre herrar som tyvärr inte är i livet i dag, bland dem ägaren Rolf, men jag vill gärna tro att han än i dag hjälper någon att utveckla sitt eget paradis där uppe, precis som när han levde.  

UTAN DESSA LOKALA ENTREPRENÖRERS och småskaliga företags engagemang och drivkraft får vår landsbygd svårt att överleva. Men för att dessa verksamheter ska blomstra behöver vi på ett nationellt, regionalt och lokalt plan ta beslut om hur vi ska fortsätta förvalta vår fantastiska skog. Och vi som skogsägare behöver fler som konkurrerar om vår råvara så att vi kan få bättre betalt för den.  Att vi kan hitta de specialsortiment som gör att vi ökar vår lönsamhet och även förmågan att utveckla och återinvestera.  

VI BEHÖVER ÄVEN BLI BÄTTRE på att skydda skogen genom att motverka skador, vilket det nya skogsskadecentrumet vid SLU i Alnarp kan bli en naturlig del av. Jag har haft möjligheten att prata med centrets föreståndare Jonas Rönnberg vid flera tillfällen, och det ska bli spännande att se vad det kan bidra med. Min förhoppning är att vi på ganska kort tid får se positiva synergier genom den samordning av forskning och andra insatser som centrumet ska bidra med.  

Så trots det förhatliga kriget i Ukraina som naturligtvis är i fokus – och ska vara i fokus – finns det ljusglimtar på närmare håll som vi verkligen också behöver fokusera på.  

Vi har ett av världens bästa skogsbruk, ett som många länder ser upp till och berömmer oss för. Vi  får inte glömma detta. Vi ska vara stolta, men fortsätta utvecklas! 

JOHAN LARSSON

Chefredaktör 

UR SKOGEN 3/2022

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb