Det finns alternativ till virkesfälla och gift

8 mars 2007

Det finns alternativ till virkesfälla och gift

— Det finns inga alternativ till virkesfällor i jakten på barkborrarna i södra Sverige, konstaterar Södras ordförande
Lars-Eric Åström i tidningen ATL. För en fälla, med arbetet, virkesvärdet, besprutningen, lappar, anmälan till kommunen, och alltihopa, så tror jag det blir en femhundring, svarar han på frågan om vad virkesfällorna kommer att kosta skogsägarna.

— Visst finns det ett alternativ i form av feromonfällan NoveFella, säger Gunnar Nove, Kajsalilla AS i Norge till eSKOGEN.

Gunnar Nove, som marknadsför den aktuella feromonfällan, menar att totalkostnaden för en virkesfälla i själva verket kan komma att närma sig tusen kronor. Han menar också att uppfattningen om att virkesfällorna är mycket mer effektiva än feromonfällorna vilar på svag grund.

— Det saknas vetenskaplig undersökningar gjorda i Sverige. Och det går inte att rakt av tillämpa resultat från andra länder på svenska förhållanden. Dagens feromonfällor är mycket mer effektiva än de som användes på 1970-talet.

SLU satsar nu två miljoner kronor på forskning om bland annat fällornas effektivitet. Enligt professor Bo Långström på SLU kan skogsbruket räkna med de första resultaten till hösten.

Vad tror du? Diskutera kampen mot barkborrarna på www.skogen.se »

Här kommer du att hitta SLUs forskningsresultat »

<A HREF=http://www.atl.nu/Article.jsp?article=39424
>Läs Lars-Erik Åströms uttalande i ATL »

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Andreas Jansson har börjat på Meraskog
SkogenJobb