Under 2017 brann bara 470 av drygt 23 miljoner hektar skogsmark i Finland.
Senast det brann på mer än tusen hektar var 2006. Brandskog är således ett av de ovanligaste habitaten i finsk natur, enligt Henrik Lindberg, forskare och expert på skogsbränder vid universitetet i Hämeenlinna.
–Några tusen hektar skulle behöva brinna för att skapa ekologiska fördelar, säger han i ett pressmeddelande från Finska Forstföreningen.
För 100 – 200 år sedan såg det annorlunda ut. Då kunde upp till 100 000 hektar brinna på ett år.
–Men uppgången på 1800-talet kan förklaras med mänsklig aktivitet. Många bränder startades vid svedjebruk och destillering av tjära, säger han.
I Finland diskuteras nu också den stora skillnaden i antal bränder mellan Sverige och Finland. En förklaring uppges vara att Finlands vägnät, även i avlägsna trakter, är mer utbyggt. Vägarna underlättar släckningsarbetet men hindrar också eldens framfart, enligt Henrik Lindberg.
Men framför allt ser skogsägandet annorlunda ut. Med en genomsnittlig skogsfastighet på 2-3 hektar är skogarna mindre sammanhängande och har skötts på olika sätt.
–Det här betyder till exempel att en snabbt spridande kronbrand stoppas när den når ett kalhygge eller en glest gallrad skog. Det stora antalet vattendrag i Finland gör också att bränderna begränsas, uppger Henrik Lindberg till Finska Forstföreningen.