”Det blir inget fjällskogspaket”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vid regeringsförhandlingar i samband med val av ny statsminister menar Centern att de fick igenom krav på att slopa både nyckelbiotopsinventering och fjällskogspaket.
Centerpartiet bestämde sig för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som ny statsminister när regeringen gick med på deras villkor kring skogspolitik och strandskydd.

 

Annons
Annons

Överenskommelsen resulterade i en skogsproposition där regeringen förespråkar stärkt äganderätt samt en lagrådsremiss om att strandskyddet ska lättas på landsbygden men skärpas i kraftigt exploaterade områden.
Annie Lööf säger till Dagens nyheter att markägarna nu ska få större ansvar för skyddsvärd skog.  Hon säger också att Skogsutredningens förslag om att skydda en halv miljon hektar fjällnära skog inte kommer att förverkligas.
– Det kommer inte att finnas med något fjällnära paket. Det har vi förhandlat bort, säger hon till tidningen.
Ungefär samtidigt som beskedet kom från Centerledaren uppdaterade näringsminister Ibrahim Baylan (S) sin Facebooksida med nyheterna.
”Skogen och strandskyddet har skapat låsningar i svensk politik i många år. Idag har vi tagit ett mycket stort steg för att dyrka upp de”, skriver näringsministern.
Även han betonar att frivillighet ska vara grunden för skydd av skog och att man föreslagit att nyckelbiotopsinventeringen ska upphöra.
”Genom ett nytt program för markersättning och markförsäljning av Sveaskog ska det bli möjligt för en markägare att skydda delar av sin skog och samtidigt kunna få annan mark att fortsätta bedriva skogsbruk på. Samtidigt ska skyddet av värdefull skog bli mer effektivt och mer träffsäkert”, skriver han och påpekar att skogen är del av ryggraden i svensk ekonomi. 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons