Det är verktygen som ska jobba

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Arbete med röjsåg
Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENbild
MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 

Vad är ditt första goda råd till den som ska arbeta motormanuellt i skogen?
– Att tänka på säkerheten i första hand. Lite krasst kan man säga att muskler och rygg visserligen kan göra ont, men det går inte att backa bandet från en olycka. Använd alltså all skyddsutrustning som varselkläder och sågbyxor. 

Annons
Annons

– Hörselskador av ett visst slag upp­kommer över tid, så det är lite sent att ta på hörselskydden när man redan har skadan. Öronen ska man använda i många år, också när man har slutat att gå med sågen.

En stor del av arbetet med motorsåg är kvistning. Hur ska man tänka där?
– Vi ergonomer rekommenderar att man gör regelbunden service på alla maskiner. Kedjan ska vara vass, för annars får man slita och jobba så mycket mer med kroppen. Det är verktygen som ska jobba! 

SKOGEN 6-7/2019

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Här möts lärare med skogen som klassrum

  Den 29-30 augusti 2019 görs en djupdykning i utomhuspedagogik. Över 350 lärare i klassrum utan tak möts i Jönköping.
 • Annons
 • LRF Skog får ny erfaren ordförande

  Paul Christensson, 60 år, har varit aktiv i skogsägarrörelsen i mer än halva sitt liv. Nu blir han ny ordförande för LRF Skog.
 • ”Man kan inte minska utsläpp som är förbjudna”

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT.  Om vi använder skogens tillväxt till att bygga hus som står i sekler kan detta marginellt minska koldioxiden i atmosfären. Men att hävda att man genom att använda mer skogsprodukter kan minska utsläpp som är förbjudna - det går bara inte, skriver Magnus Nilsson i en slutreplik.
 • Annons
 • ”Skogsdebatten måste vidga horisonten"

  Kategorier: debatt, Sten B Nilsson
  DEBATT. Varför fallerade det nationella skogsprogrammet? Och varför är skogsnäringen så fixerad vid att konservera skogsbruket i dess nuvarande form? I en analys funderar professor Sten B Nilsson på varför det saknas helhetssyn, både i näringen och i samhället i stort.
 • ”Skifte till skogsprodukter gör stor klimatnytta””

  DEBATT. ”Magnus Nilsson bör läsa vår rapport litet noggrannare. Ett centralt budskap är de minskade koldioxidutsläpp som skogsprodukter bidrar till när de ersätter fossila material baserade på olja och kol", skriver Carina Håkansson i en replik.
 • Annons