Det är verktygen som ska jobba

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Arbete med röjsåg
Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENbild
MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 

Vad är ditt första goda råd till den som ska arbeta motormanuellt i skogen?
– Att tänka på säkerheten i första hand. Lite krasst kan man säga att muskler och rygg visserligen kan göra ont, men det går inte att backa bandet från en olycka. Använd alltså all skyddsutrustning som varselkläder och sågbyxor. 

Annons
Annons

– Hörselskador av ett visst slag upp­kommer över tid, så det är lite sent att ta på hörselskydden när man redan har skadan. Öronen ska man använda i många år, också när man har slutat att gå med sågen.

En stor del av arbetet med motorsåg är kvistning. Hur ska man tänka där?
– Vi ergonomer rekommenderar att man gör regelbunden service på alla maskiner. Kedjan ska vara vass, för annars får man slita och jobba så mycket mer med kroppen. Det är verktygen som ska jobba! 

SKOGEN 6-7/2019

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • ”Staten kan inte göra markägaren till motståndare”

  Centern föreslog nyligen att åldersgränsen för slutavverkning ska slopas. Det blev en tydlig markör för hur långt ifrån Miljöpartiet de står. Här förklarar Centern varför de anser att det behövs regellättnader, inte minst för att naturvården ska fungera.
 • Annons
 • "Varför är det så tyst om intensivodling?"

  Kategorier: debatt, Altinget
  Varför är det så tyst om intensivodling i kombination med ökade avsättningar för biologisk mångfald? Det undrar Nippe Hylander, Staffan Laestadius och Sten B Nilsson i en debattartikel i Altinget
 • ”Absurt tillåta skövling av skogar med fridlysta arter"

   I dag är det förbjudet för en individ att plocka fridlysta arter samtidigt som samma skogar får skövlas. Dessutom besöker myndigheterna endast fem procent av skogarna före avverkning. Det är absurt, anser Miljöpartiet.
 • Annons
 • Två män i sågskyddskläder ser på när träd fälls

  Naturvårdsgallring kan gynna mångfalden

  FORSKNING. Biobränsleuttag kan kombineras med naturvård. Ekprojektet har forskat kring naturvårdsgallring i ekrik blandskog i snart 20 år och visar att metoden kan gynna mångfalden.
 • Virkesstudion #18: ”Konkurrensutsätt virket”

  I det senaste avsnittet av Virkesstudion analyserar Carl Johan Moberg och Per Hedberg vilka effekter granbarkborren kommer att få på virkesmarknaden.
 • Annons