Det är verktygen som ska jobba

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Arbete med röjsåg
Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENbild
MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 

Vad är ditt första goda råd till den som ska arbeta motormanuellt i skogen?
– Att tänka på säkerheten i första hand. Lite krasst kan man säga att muskler och rygg visserligen kan göra ont, men det går inte att backa bandet från en olycka. Använd alltså all skyddsutrustning som varselkläder och sågbyxor. 

Annons
Annons

– Hörselskador av ett visst slag upp­kommer över tid, så det är lite sent att ta på hörselskydden när man redan har skadan. Öronen ska man använda i många år, också när man har slutat att gå med sågen.

En stor del av arbetet med motorsåg är kvistning. Hur ska man tänka där?
– Vi ergonomer rekommenderar att man gör regelbunden service på alla maskiner. Kedjan ska vara vass, för annars får man slita och jobba så mycket mer med kroppen. Det är verktygen som ska jobba! 

SKOGEN 6-7/2019

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons