”Det är utvecklingen som oroar”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Det är inte främst dagens nyckelbiotopssituation som oroar skogsägare, utan utvecklingen. Arealen är på väg att minst fördubblas, skriver Marcus Svensson, näringspolitisk kommunikatör på Södra, i en debattartikel i Altinget.

Skogsstyrelsens kampanj #biotopmyterna är ett bra exempel på när varumärke och påverkan på attityder ges företräde framför saklighet och opartiskhet, skriver Marcus Svensson.

Annons
Annons

”Mest allvarligt är att myndigheten vilseleder med sin kampanj. Exempelvis sägs att nyckelbiotopsinventeringen inte är en skyddsform, utan är och förblir ett kunskapsunderlag som skogsbruket och myndigheter kan använda. För den skogsägare som fått begränsningar i sitt skogsbruk med hot om vite just på grund av att en nyckelbiotop registrerats håller möjligen inte med i den beskrivningen. Märk väl att det långt ifrån är givet att någon ersättning betalas ut, då det enbart gäller vid formella skyddsformer”, menar Marcus Svensson och fortsätter:

”Vidare påstår myndigheten att 85 procent av Sveriges skogsfastigheter inte innehåller någon nyckelbiotop. Mot bakgrund av att arealen nyckelbiotoper är på väg att (minst) fördubblas är det ett anmärkningsvärt påstående”.

Det är inte främst dagens situation som oroar skogsägare, utan utvecklingen och redan i dag berörs 50 000 skogsägare, hävdar Marcus Svensson.

”I dag görs bedömningen att fyra procent av den produktiva skogsmarken omfattas av nyckelbiotoper. Inget tyder på att uppräkningen plötsligt ska avstanna. Samtidigt som vi kan vara på väg mot att en miljon hektar klassas som nyckelbiotop görs ingen ansats från myndigheten för att lösa ersättningsfrågan”, skriver Marcus Svensson.

 

 

 

 

Opinion
Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons