BEHÖVDA. Mycket naturvård skulle inte blivit gjord utan arbetsmarknadssatsningar, men allt hinns ändå inte med. Lön i stället för bidrag är en viktig del, säger Jörgen Nilsson.
Länsstyrelsen har över 250 statliga naturreservat i Skåne att förvalta. De är mycket skötselkrävande och man får prioritera de mest akuta åtgärderna. Det är mycket ängsmark där hö ska slås, räfsas och forslas bort. På en del ställen måste man klippa bort björnbär med grensax.
Enligt Jörgen Nilsson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen i Skåne, hade dessa tidskrävande tjänster aldrig gått att köpa in. Det hade blivit för dyrt.
Olika arbetsmarknadsåtgärder och introduktionsprogram kan därför vara bra lösningar. Arbetet blir gjort och till exempel långtidsarbetslösa eller nyanlända kan få åtminstone temporär sysselsättning, praktik och introduktion på arbetsmarknaden.
Jörgen Nilsson har goda erfarenheter av arbetsmarknadsprojekt i natur- och skogsvård, men det funkar inte alltid.
– Det är olika hur lagen kommer igång och fungerar. Det är viktigt att stämningen är bra, och att man är motiverad. Små lag är bra. Kombinationen nyanlända och svenskar är väldigt bra, säger Jörgen Nilsson.
Det har funnits arbetsmarknadsåtgärder i hundra år och Skogsstyrelsen har varit involverad i ett antal. I skogen behövs det alltid folk till förhållandevis enkla sysslor som röjning och plantering.
– Periodvis var detta ett sätt att bara placera folk, då funkade det inte så väl. Finns det inget engagemang från ledningen blir inte deltagaren motiverad. Arbetsledaren är viktig. Deltagarna behöver mycket stöd, det kan ju vara första gången de jobbar med naturvård.
Han säger att deltagarna har presterat bättre när de har fått lön och inte bara bidrag.
– Det är viktigt att man känner uppskattning för det arbete man utför. Att få lön är en viktig del.
Formerna för arbetsmarknadssatsningarna har, liksom namnen, varierat – beredskapsarbete, ALU, Gröna jobb och Fas tre. Fler lär komma.
– Oavsett vad de nya arbetsmarknadsåtgärderna kallas kommer lagen att ha fullt upp, säger Jörgen Nilsson. Deras jobb i reservaten är ovärderligt.
SKOGEN 12/2016