Den stålgrå näringen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Gräset är grönare på gula sidan, skriver GS-facket i en skrift där man pekar på att skogliga maskinförare gärna byter jobb till den expansiva gruvindustrin som betalar bättre numera. Ändå kör Ida (sidan 55 i senaste SKOGEN) och hennes kollegor vidare i skogen, även om just Ida i och för sig kör blått. Skogsbranschen ska under de närmaste åren rekrytera sådär 400 nya maskinförare om året.

När niondeklassarna nu börjar ta ställning till sin framtid finns det 60 olika gymnasieinriktningar att välja mellan. 330 ungdomar kommer statistiskt sett att söka sig till skog men hälften av dem kommer så småningom lämna skogsbruket.

Annons
Annons

Hur ska branschen få folk att stanna? Lönen är naturligtvis ett viktigt konkurrensmedel, men det finns också andra värden.  En sak som skogen erbjuder människor är tekniken. När vi nu som vanligt i SKOGEN nummer 11 ägnar oss lite extra mycket åt skogsarbete och teknik kommer jag såklart att tänka på frukostmötet jag bevistade i somras. En konsultfirma skulle berätta för tidningsfolk hur läsplattan kommer att slå mot det som i den här världen kallas för ”print”.

Den Stockholmsbaserade firman delade upp landets ungdomar i sju typer. Framskjutet i powerpointbilden, högt upp och till höger, fanns Samhällstillvända Sara, Politiskt intresserade Petter och Filosofiske Filip, typ. Modemedvetna Malin tror jag levde i mitten av matrisen. Längst ner till vänster fanns två killar som hette något i stil med Traditionelle Ture och Tekniske Tomas. ”Vilka av alla dessa köper den nya läsplattan?” undrade konsulten och man såg hur några redaktörer i de främsta raderna först såg lite oroliga ut över den digitala konkurrensen, men samtidigt lite stolt sträckte på sig när de såg sina läsare framför sig som ”early adopters”. De där redaktörerna var nog från Filter och Fokus och Frihet. Men så sjönk axlarna när konsulten fortsatte:
”Traditionelle Ture och Tekniske Tomas” förstås. iPad hade bara funnits några månader men de hade redan börjat köpa. De var ju teknikintresserade!

På SKOGENs redaktion får vi alltså följa läsplattans utveckling noga, även om marknaden för digital tidskriftsläsning ännu är ganska liten. Men poängen är att det blänker till av både krom och grått stål i många hjärtan i skogsbruket. Läs mer i tidningen om engagemanget för allt från dåliga dragkrokar till grymma grävare. Branschen ska inte bara erbjuda vettiga löner och klimatsmarta jobb utan kan bli ännu tydligare med vad vi har att erbjuda när det gäller teknik.
Många vill berätta att skogen är en grön näring. Men den är också läckert stålgrå.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons