Den stålgrå näringen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Gräset är grönare på gula sidan, skriver GS-facket i en skrift där man pekar på att skogliga maskinförare gärna byter jobb till den expansiva gruvindustrin som betalar bättre numera. Ändå kör Ida (sidan 55 i senaste SKOGEN) och hennes kollegor vidare i skogen, även om just Ida i och för sig kör blått. Skogsbranschen ska under de närmaste åren rekrytera sådär 400 nya maskinförare om året.

När niondeklassarna nu börjar ta ställning till sin framtid finns det 60 olika gymnasieinriktningar att välja mellan. 330 ungdomar kommer statistiskt sett att söka sig till skog men hälften av dem kommer så småningom lämna skogsbruket.

Annons
Annons

Hur ska branschen få folk att stanna? Lönen är naturligtvis ett viktigt konkurrensmedel, men det finns också andra värden.  En sak som skogen erbjuder människor är tekniken. När vi nu som vanligt i SKOGEN nummer 11 ägnar oss lite extra mycket åt skogsarbete och teknik kommer jag såklart att tänka på frukostmötet jag bevistade i somras. En konsultfirma skulle berätta för tidningsfolk hur läsplattan kommer att slå mot det som i den här världen kallas för ”print”.

Den Stockholmsbaserade firman delade upp landets ungdomar i sju typer. Framskjutet i powerpointbilden, högt upp och till höger, fanns Samhällstillvända Sara, Politiskt intresserade Petter och Filosofiske Filip, typ. Modemedvetna Malin tror jag levde i mitten av matrisen. Längst ner till vänster fanns två killar som hette något i stil med Traditionelle Ture och Tekniske Tomas. ”Vilka av alla dessa köper den nya läsplattan?” undrade konsulten och man såg hur några redaktörer i de främsta raderna först såg lite oroliga ut över den digitala konkurrensen, men samtidigt lite stolt sträckte på sig när de såg sina läsare framför sig som ”early adopters”. De där redaktörerna var nog från Filter och Fokus och Frihet. Men så sjönk axlarna när konsulten fortsatte:
”Traditionelle Ture och Tekniske Tomas” förstås. iPad hade bara funnits några månader men de hade redan börjat köpa. De var ju teknikintresserade!

På SKOGENs redaktion får vi alltså följa läsplattans utveckling noga, även om marknaden för digital tidskriftsläsning ännu är ganska liten. Men poängen är att det blänker till av både krom och grått stål i många hjärtan i skogsbruket. Läs mer i tidningen om engagemanget för allt från dåliga dragkrokar till grymma grävare. Branschen ska inte bara erbjuda vettiga löner och klimatsmarta jobb utan kan bli ännu tydligare med vad vi har att erbjuda när det gäller teknik.
Många vill berätta att skogen är en grön näring. Men den är också läckert stålgrå.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons