Den rätta vägen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
”Ta till höger vid en röd stuga. Sen vänster vid en av de rostiga M-skyltarna. Och så vänster igen efter andragallringen. Om du kommer före lövsprickningen ser du en sjö till höger. Då är du framme.”

Det är inte alltid så lätt att följa vägbeskrivningen för den som ska ut i skogen. Utom på Sveaskogs marker. ”Kör in på Vallhallavägen och ta sedan in på Eremithyddevägen 300 meter”.

Annons
Annons

SKOGEN 4/2018Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Och kommer man med bössan i skuffen en tidig höstdag fram till en skylt med den gröna kronan och namnet Skjutbanevägen behöver man knappast undra om man har kommit rätt.
Tack för det Sveaskog! Den döpta vägen är den rätta vägen.

På Sveaskog kan man inte i en handvändning svara på hur många vägnamn som ryms på de 43 000 kilometer som bolaget är väghållare för. Men de är många. Idén att skylta upp vägarna fick man när bolaget bildades och döptes – ett sätt att profilera sig som inte är gratis men troligen kostnadseffektivt. Det känns som om hela Sveriges skogar drivs av Sveaskog, eftersom man nästan inte ser någon annan väghållares namnskyltar.

Ett resultat är förstås att alla besökare vet vems väg de går, rider eller kör på. Så att de kan klaga på en stängd bom, ett potthål eller ett hygge på det gamla svampstället. Så jag ringer skogsbrukschef Fredrik Klang och frågar hur de tänker.
– Vi är stolta över vårt skogsbruk och det är bara bra att folk kan förklara var de är om de har synpunkter eller tips. Och ibland är det till nytta för en och annan åkare som är ny i området.

Enkelt och tänkvärt. Medan många stora väghållare är anonyma som nättroll står Sveaskog upp för både sina vägar och sin skog. En tydlig uppvisning: ”Du färdas på en väg som vi har ordnat.” Det går bra om man är stolt. Men pinsamt, såklart, om man skäms över vägen och skogen.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareDessutom är namnskylten god hembygdsvård. Skogen får en historia. Namn på platser och människor som håller på att falla i glömska kan lyftas fram igen. Mer än en gammal kronojägare, mer än ett gammalt torp hade försvunnit i historiens glömska om de inte hade fått en väg uppkallad efter sig. 

I det här numret tar vi en närmare titt på transport och väghållning. Till de övriga tipsen i tidningen kan vi alltså lägga: Gör en väg som du inte behöver skämmas för, bruka skogen så att du kan vara stolt, ge vägen ett namn – och be­rätta vad den heter!

SKOGEN 4/2018

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons