Den italienska lösningen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
”Du kan samarbeta själv!” Så sade mamma Sanna till maken Trond i SVT:s julkalender. Tonen kunde vara hämtad från älgdebatten eller nyckelbiotopsdebatten eller snart sagt vilken samhällsdebatt som helst.

Ett annorlunda tonläge uppstod när ett antal skogsmänniskor från EU:s alla hörn var samlade runt ­morgonkaffet nyligen. Samtalet kom snabbt in på vildsvinen. Jag menar, vad pratar skogsfolk om när de ses om inte viltstammar? Rapporterna svängde mellan svinpopulationer som skenar och svinpopu­lationer som kollapsar under afrikansk svinpest.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 1-2019Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för 149 kr. Digitala utgåvor ingår»
Jag suckade att vildsvinen var något av nykomlingar också i Sverige och att det tog lite tid innan alla jägare hade hakat på den nya jakten. Och att våra grisar fortsätter att breda ut sig.
Från andra sidan bordet tittade Diego upp från ­kaffet, med uppriktigt deltagande blick. Han är från Toscana där man är van vid vildsvin som älskar att glufsa i sig druvor på vingårdarna.
– Svenska jägare kanske skjuter så lite vildsvin för att de inte vet så bra hur man tillagar dem? Det är­­ jättegott!

Jag hörde uppriktig och bekymrad omtanke i hans röst. Diego, som arbetar för sågverkens lobbyorganisation 
i Bryssel, erbjöd att dela med sig av sitt favoritrecept. Kanske kunde det lösa problematiken med vildsvinen där uppe i norr? Jag tackade såklart ja.
500 gram tärnat fläsk, en knapp flaska rödvin och 250 gram trädgårdschampinjoner var grundingredienserna. Eller ännu hellre ädelsopp. För att undvika språkförbistring mejlade han också svamparnas namn på latin. Och så gärna 200 gram blåbär. Även lingon skulle vara utmärkt hade han hört, men sådana växer inte i Italien. Receptet räcker till två personer, möj­ligen tre om trean är ett barn. Och, javisst ja: Serveras allra bäst med hemgjorda potatiskroketter.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareReceptet som kan få bukt med skenande viltstammar finns i sin helhet här nedan. Därmed har Diego kanske även visat på en lösning i älgfrågan? 
Eller, jag tvivlade förstås på orsakssambanden han anade, men kanske har han ändå bidragit till en mer italiensk lösning? Debatter och opinionsbildning ­förutsätter fakta. Men det räcker inte att man slår varandra i huvudet med utvalda siffror. Lösningar bygger på tillit, lite värme och gärna en gnutta humor. De föds i hjärtat – och kanske lite i magen?

Jag talade nyligen med en hängiven miljö­partist som förklarade att folk på landsbygden inte kan komma ut i skogen längre för att det ligger så mycket avverkningsrester i vägen. Jag borde nog bjuda henne på Diegos fläskgryta.

SKOGEN 1/2019

 

Diegos vildsvinsgryta

Den italienska rödvinsgrytan som kommer att stoppa vildsvinsexplosionen.

Serves 2 people, maybe 3 if the third person is a child.

Ingredients: 

Compulsory:

500 g wild boar meat cut into not too big, but not too small pieces
2 medium-size carrots
1 red onion
3-4 bay leaves (lagerblad)
250 g of mushrooms. Agaricus bisporus (trädgårdschampinjon) but if you have chanterelle or boletus (stensopp/Karljohan) is even better.
Slightly less than a bottle of good red wine
Salt
Pepper
Olive oil (or butter)

Optional:

200 g of blueberries (in Italy we do not have lingonberries, but I have they would also be suitable)
Berries jams
A bit of celery

Execution:

  1. Remove the wild boar from the fridge (kylskåpet) 10-15 minutes before starting to cook it to make sure it is not too cold.
  2. Season it with salt and pepper and put it aside.
  3. Cut into small pieces the carrots and the onion (and, if you want, celery; but I prefer without it).
  4. Warm up the olive oil (or butter) in a deep, big pot and put on it the carrots and onion (and celery if you want) and the bay leaves.
  5. Stir to make sure they do not burn and after 1 minute add the seasoned meat. The fire has to be quite lively, but not too much.
  6. After 5-8 minutes, when the meat starts to cook, add the wine: I think around 50 cl, possibly a little more.
  7. Cook now very very slowly on a very small fire around 2 hours I would say.
  8. 30 minutes before the end add the mushrooms. From time to time check if the salt and pepper quantity is good enough.
  9. Right before the end you can add the berries, but I prefer not too add them and rather to taste the meat with a berry jam.
  10. You have to make sure that the wine is almost evaporated, but not completely in order to have a nice, smooth, hearty sauce.

How to serve it:

  • The best is with potato croquettes but also simple boiled potatoes or roasted potatoes is fine. I do not recommend French fries or rice, but that is up to you
  • Place the meat on the dish, some potatoes next to it and a generous spoon of berries jam (but that is optional)

Diego Benedetti

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
  • Bokdöd

    Ingen bot för bok

    SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
  • Annons
  • Spelteknik gör jobbet lättare

    Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
  • Här ska spån bli olja

    Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
    Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
  • Annons
  • Komatsu modell 895

    Skotarförsäljning skjuter fart

    MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
  • Forskningsmedel till skog och naturvård

    Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
  • Annons