Den här gången är WWF ute i tid

20 november 2008 Världsnaturfonden kämpar för att bevara Indonesiens skogar men hälften har redan huggits ned.

- Den här gången är vi ute i tid, säger Allan Carlsson, tropikexpert på svenska WWF. Nu vill vi ligga steget före.

”Den här gången” handlar det om produktionen av biobränsle i Västra Afrika. Floddeltan med mangroveskog är utmärkta för att odla sockerrör, och östafrikas torrskogar, miombon, passar för plantager av oljefröträd (jatropha). Båda kan användas för att framställa etanol.

WWF är i grunden positiva till odling av råvara till etanol i området. Men det gäller att ställa krav, både för miljön och för lokalbefolkningens skull. Organisationen vill ha en enhetlig internationell certifiering. Värdefulla skogar ska lämnas orörda. Plantagerna måste skapa arbeten för lokalbefolkningen, inte bara tillfälliga pengar i handen.

– Vi kan inte sitta still i båten för att sedan om några år konstatera att utländskt kapital återigen har misslyckats med att bekämpa fattigdomen och bidragit till att unik natur har försvunnit, skriver WWF i en rapport om planerna på plantager för bioenergi i Mocambique och Tanzania.

Sverige som land bidrar redan till fattidomsbekämpningen i denna del av världen. Men regeringen måste driva på för hårdare importregler inom EU, anser WWF.

Text: Bengt Ek bengt@skogen.se

Kör inte ihjäl en zebra»

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Cecilia Ullman är Moelven Byggmoduls första hållbarhetschef
SkogenJobb