Den globala timmerhandeln minskar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den globala handeln med barrtimmer föll med 20 procent under första halvåret. Detta som en följd av den stoppade ryska timmerexporten men även minskad efterfrågan i Kina. 


Sanktionerna mot Ryssland som trädde i kraft vid årsskiftet har bidragit till nedgången. Men även Kina utmärker sig. Vid en jämförelse mellan första halvåret i år och samma period i fjol minskade landets import av barrtimmer från 23 miljoner kubikmeter till endast 14 miljoner, skriver WRI (Wood Resource International) i sin analys.

Annons
Annons

Även om en viss upphämtning skett under andra kvartalet beskrivs Kinas ekonomi som så långsam och osäker att investeringar i bostadssektorn uteblir, vilket drabbar efterfrågan på trävaror.
Men det är också en generellt försvagad bostadsmarknad, på många håll i världen, som minskar virkesbehovet, 
Från Nordamerika, Oceanien och Centraleuropa har timmerexporten sjunkit avsevärt. Men det finns de som går mot strömmen. Av världens tio största virkesexportörer utmärker sig Norge, Polen och Sverige som de enda med ökande export under första halvåret i år. 
Norge ökade exporten med hela 20 procent jämfört med samma period i fjol och är nu världens fjärde största timmerexportör. Framför allt Tyskland och Lettland stod för den ökade efterfrågan även om Sverige fortsätter att vara den största timmerimportören från Norge.
WRI nämner också att sågtimmerpriserna ökade under andra kvartalet i år i alla delar av världen med undantag för norra Europa och Oceanien.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons