Dela med dig av din erfarenhet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Världen är allt bra liten. Det är en fras man ofta hör – och ja, den är bra liten! Så inleder chefredaktör Johan Larsson sin ledare i senaste SKOGEN. 
Jag skulle vilja ta ett färskt exempel från vardagen: Min son har fått arbete på ett företag i Norra Bohuslän som jobbar med landsbygdsturism, där han efter sin gymnasieutbildning har börjat arbeta som jaktassistent. När vi härom veckan jagade älg i norra delarna av Torsby nämnde Nils, som min son heter, för en jaktkamrat att han jobbar på denna gård i Norra Bohuslän. Då visar det sig att jaktkamraten är en före detta kollega och bästa vän med min sons arbetsgivare.  
Vad är sannolikheten för detta?  
Våra barn är vår framtid, men vilken framtid är det vi kommer att leverera?  
I dag är energipriserna galet höga, räntorna på väg upp och bränslepriset ska vi inte prata om. Hur ska våra barn lyckas komma in på fastighetsmarknaden och framför allt hur ska de klara de löpande kostnaderna i ett fastighetsägande?  
Samtidigt kan man se en trend i att vi blir äldre som skogsägare. Det är kanske inte så överraskande med tanke på ovanstående, men det är inte bra för vår landsbygd. I och med att skogsägarna blir äldre finns ju risken att vi blir mindre utvecklingsbenägna. Hur många ”äldre/gamla” skogsägare har ett fortsatt driv i att utveckla företag på landsbygden?  
För ett par veckor sedan hade vi vår Höstexkursion i Föreningen Skogen, där en av punkterna var skogsekonomiskt samtal. Det avslutades med orden, som inte bara fastnade utan som jag också håller med om: ”Alla borde köpa och äga skog, men jag tycker ingen ska sälja”.  
Dessa ord kanske blir svåra att leva upp till, men jag önskar verkligen att alla skulle få äga skog.  
Hur ska vi då göra för att hjälpa vår yngre generation att få möjligheten att äga skog? Och inte bara det, utan även att underlätta deras framtid över lag?  
Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något är ord som jag försöker leva efter och vad kan jag då göra? Min ambition är att dela med mig av mig. Jag har under hela mitt liv fått erfarenhet av både bra och dåliga val jag gjort.  
Att lära ut och hjälpa sina egna barn är en självklarhet för de flesta, men av egen erfarenhet vet jag att de gärna få råd från flera vuxna. Så mitt bidrag till framtiden blir att agera mentor i de fall någon vill ha min erfarenhet och också använda mitt nätverk för att hjälpa andra framåt i sina värv. Med några små enkla frågor kan man ofta hitta gemensamma nämnare.  
Vad kan ni hjälpa till med?  
 
JOHAN LARSSON
 
UR SKOGEN 10/2022
Opinion
Publicerad:
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons