Decemberboom av anmälda avverkningar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Avverkningsanmälningarna i december var de högsta för månaden på tio år i Svealand.

Den areal som skogsägare anmälde för avverkning fortsatte uppåt under december med en ökning på 16 procent jämfört med samma månad förra året. I Svealand var decembersiffrorna de högsta på över tio år, visar Skogsstyrelsens månadsstatistik.

Annons
Annons

Den totala anmälda arealen i hela landet uppgick till 23 360 hektar och ökade i alla landsdelar. I Norra Norrland ökade den med 32 procent till 4 527 hektar. Motsvarande siffror i Södra Norrland var en liten ökning med 1 procent och 5 502 hektar.

I Svealand ökade anmälda arealen med 23 procent och uppgick till 6 386 hektar och det är den högsta noteringen för december månad sedan 2007. I Götaland var ökningen 15 procent och uppgick till 6 946 hektar. och även det är den högsta noteringen för november månad sedan 2007.

På länsnivå ökade den anmälda avverkningsarealen i 17 av 21 län. Största ökningen var i Stockholms län med 93 procent. Därefter kommer Gävleborgs län med en ökning på 63 procent och Västerbottens län med 58 procent.

I Jämtlands län minskade den anmälda arealen med 40 procent och i Skånes län med 18 procent.

Statistiken avser produktiv skogsmarksareal i anmälan om föryngringsavverkning och i ansökningar om avverkningstillstånd för föryngringsavverkning.

 

Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons