Decemberboom av anmälda avverkningar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Avverkningsanmälningarna i december var de högsta för månaden på tio år i Svealand.

Den areal som skogsägare anmälde för avverkning fortsatte uppåt under december med en ökning på 16 procent jämfört med samma månad förra året. I Svealand var decembersiffrorna de högsta på över tio år, visar Skogsstyrelsens månadsstatistik.

Annons
Annons

Den totala anmälda arealen i hela landet uppgick till 23 360 hektar och ökade i alla landsdelar. I Norra Norrland ökade den med 32 procent till 4 527 hektar. Motsvarande siffror i Södra Norrland var en liten ökning med 1 procent och 5 502 hektar.

I Svealand ökade anmälda arealen med 23 procent och uppgick till 6 386 hektar och det är den högsta noteringen för december månad sedan 2007. I Götaland var ökningen 15 procent och uppgick till 6 946 hektar. och även det är den högsta noteringen för november månad sedan 2007.

På länsnivå ökade den anmälda avverkningsarealen i 17 av 21 län. Största ökningen var i Stockholms län med 93 procent. Därefter kommer Gävleborgs län med en ökning på 63 procent och Västerbottens län med 58 procent.

I Jämtlands län minskade den anmälda arealen med 40 procent och i Skånes län med 18 procent.

Statistiken avser produktiv skogsmarksareal i anmälan om föryngringsavverkning och i ansökningar om avverkningstillstånd för föryngringsavverkning.

 

Publicerad:
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • ”Upptäck röjning!”

  PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 
 • Annons
 • Så ska tillväxten öka med 20 procent

  Genom 88 åtgärder för en ökad hållbar skogsproduktion kan tillväxten i skogen öka med 20 procent fram till 2050 och därmed bidra till ett fossilfritt samhälle, enligt en rapport.
 • Silverkvisten

  Entreprenörer fick kvistar

  PRISADE. Nya Silverkvistar delades även ut i samband med Skogentreprenörerna SE:s årsmöte.
 • Annons