Debatt: Ge besked om skogskontot!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
- Nu vill vi veta hur riksdagens politiska partier ser på förslaget att ta bort skogskontot, skriver företrädare för Norrskog i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet. Även tidningen SKOGEN har tidigare påpekat riskerna med ett slopat skogskonto.

Skogskontot (se SKOGEN 9/2015) är under lupp. Kontot  har gett den som avverkar skog möjlighet att sätta av obeskattade pengar som kan användas för skogsskötsel. Tanken är att skogsägaren ska ha råd att ta hand om sin skog även under år utan inkomster.

Annons
Annons

Men i ett förslag från Skatteförenklingsutredningen – som tillsattes av den förra regeringen – föreslås att skogskontot tas bort.  Det skulle ersättas av en företagsfond som innebär att en mindre del av vinsten än idag får avsättas. Förslaget innebär också tidsbegränsningar för att använda pengarna.

Flera remissinstanser är kritiska och menar att förslaget innehåller brister. Bland annat har LRF påpekat att möjligheterna försämras för den som vill planera sin avverkning. Det riskerar också att leda till minskade skatteintäkter.

Skogsägarföreningen Norrskog påpekar i sin debattartikel  att  skogsägare ibland inte väljer avverkningstillfälle – det kan tvingas fram av en storm eller ett insektsangrepp.

De säger också att skogskontot är en känd företeelse som nyttjas av väldigt många människor och som stimulerar till ett efterfrågat resultat: skogsråvara i dag och välskötta skogar i framtiden. Att ta bort det skulle dessutom slå hårdast mot landets många små skogsägare.

Föreningen Skogen delar uppfattningen att riksdagens partier bör meddela hur de ser på skogskontots framtid.
 

Läs Norrskogs debattinlägg i SvD:

 

 

Opinion
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons