"De två arbetsställningar man har är att stå krokig - och gå krokig"

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
I SKOGEN i mars 1974 citerade vi fällaren i rubriken, men också sortimentshuggare, klämbanksförare och apterare.

"Sitter hela tiden och tänker på att det måste fram virke", sade en klämbanksförare. "Man kvistar och flyttar fram, kvistar och flyttar fram", sade en logmaförare.

Annons
Annons

"Skakuret skapar irritation, det är förnedrande", säger någon. "Det är som en piska", säger någon annan.

- Den enskilde skogsarbetarens sjävbestämmande har minskat med den ökade mekaniseringen, skriver artikelns författare Barbro Hall från Skogsarbeten.  Jämfört med tidigare arbetar man nu mindre efter eget omdöme och mer efter givna regler och instruktioner.

Men det finns också positva röster i den här brytnignstiden mellan motorsåg och maskin. "Man lär sig ständigt nya tekniska saker och hittar på nya knep" säger en processorförare.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons