De tipsar om röjning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Norra Skog slår ett slag för röjningens fördelar. "När jag är ute längs vägarna ser jag röjningsbehov överallt”, säger Henrik Gillblad som är ansvarig för skogsvård i Norra Skogs fältområde Väst.
Röjning har många fördelar. Inte minst för att det rustar skogen för väder och vind, röjd skog klarar stormar och snö bättre. Dessutom ger väl utförd röjning snabbare större diametertillväxt och bättre virkeskvalitet, uppger Henrik Gillblad i en artikel på Norra Skogs webbplats. Han jobbar bland annat med att ta fram skötselinstruktioner till entreprenörer som har kontrakt med föreningen.
Men behoven av röjning är enorma.
”Uppskattningsvis har de allra flesta fastigheter ett röjbehov, och ju längre vi skjuter på röjningen desto högre blir kostnaden. Gallring och slutavverkning försenas och vi får en sämre kvalitet på skogen”, säger han.
Att det kostar pengar tror han är en anledning till uppskjutna och uteblivna röjningar,
”Man ser på sin skog och tänker att där skulle jag ha röjt för 10-20 år sedan och när man väl röjer så blev det jättedyrt. Så vill man inte röja något mer. Vi på Norra Skog förespråkar att man röjer en del av det som är ´”för sent” och så röjer vi de yngre skogarna i tid istället. Annars hamnar vi på efterkälken hela vägen", säger Henrik Gillblad.
Norra Skog är en av parterna i Säker Skogs gemensamma projekt Mersmak röjning. Där ingår fyra skogsägarföreningar, LRF och Studieförbundet Vuxenskolan. Parterna vill sprida kunskapen om röjningens fördelar för att gynna ekonomiska mål, sociala värden och miljövärden. Mersmak röjning, som startade 2019, finansieras av landsbygdsprogrammet.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons