De röjer vägen till nytt jobb

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Skog kan erbjuda förhållandevis enkla sysslor som kan öppna vägar in på arbetsmarknaden. Och det finns alltid jobb som måste göras. SKOGEN har träffat långtidsarbetslösa och nyanlända som hoppas på en ny framtid.

Manal Alkayali och Sabah Alkhdara är två av sextio nyanlända som deltar i Skogs­styrelsens projekt Natur och landskapsvård i Skåne. När SKOGEN träffar dem arbetar de med att röja ängsmark i Billebjers naturreservat utanför Lund på uppdrag av ­länsstyrelsen.
I Syrien var Sabah Alkhdara sjuk­sköterska. Manal Alkayali var hemma med sina barn. Nu går de en arbetspraktisk utbildning som ordnas av Hyllie park folkhögskola i samarbete med Skogsstyrelsen.

Annons
Annons

Sabah Alkhdara och Manal Alkayali Snart ska Sabah Alkhdara och Manal Alkayali lära sig använda röjsåg, sedan blir det motorsåg.

De jobbar halvtid och pluggar svenska för invandrare (SFI) med inriktning på skog och gröna verksamheter resten av tiden. SFI-läraren kommer ofta ut till arbetsplatsen här i skogen och arbetsledaren från Skogsstyrelsen kommer till lektionerna. Genom att SFI integreras med det praktiska arbetet lär de sig mer. Utbildningen ska ge dem både språk, arbetslivserfarenhet och meriter.

Manal Alkayali och Sabah Alkhdara har redan blivit duktiga på svenska. De har en app som översätter från arabiska om det blir för svårt. Ofta finns ett språkstöd, en tolk, med, men i dag får vi klara oss utan. 
Båda två tycker att det är vackert här. Sabah Alkhdara drar in luft och gestikulerar, Manal Alkayali knappar snabbt på appen. 
– Andas! Man kan andas! Det är bra luft här, säger Sabah. 

När SKOGEN träffar dem har de jobbat här i tre månader. Om fjorton dagar ska de gå en röjsågskurs och längre fram en motorsågsutbildning för att försöka ta motorsågskörkort.
De säger att de gillar jobbet. Förutom att det bryter sysslolösheten och ger dem något annat att tänka på än hur framtiden ska bli så uppskattar de naturen. De tycker det är fint med träden och blommorna. 

– I Syrien är det mycket skog, berg och blommor. Det finns skogsindustri, men den är väldigt mansdominerad, säger Sabah. 
Det är den ju även i Sverige – även om båda ser förvånade ut när SKOGEN berättar det – och de två damerna i reflexväst, keps och hijab har synts i fler medier än ­SKOGEN. Muslimska kvinnor i den mansdominerade svenska skogen!
Vi frågar vad det finns för träd i Syrien. Säkert är att det finns enar, men även andra barrträd. Mycket gran och ek. Sabah Alkhdara säger att det är grönt i Syrien. Det finns tydligen även äppleträd.
– Gott! Vi har många äppelträd i Syrien, säger Manal Alkayali och klappar stammen på en vildapel. 

SKOGEN 12/2016

 

”Deras jobb är ovärderligt”

BEHÖVDA. Mycket naturvård skulle inte blivit gjord utan arbetsmarknadssatsningar, men allt hinns ändå inte med. Lön i stället för bidrag är en viktig del, säger Jörgen Nilsson.

Länsstyrelsen har över 250 statliga naturreservat i Skåne att förvalta. De är mycket skötsel­krävande och man får prioritera de mest akuta åtgärderna. Det är mycket ängsmark där hö ska slås, räfsas och forslas bort. På en del ställen måste man klippa bort björnbär med grensax. 

Enligt Jörgen Nilsson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen i Skåne, hade dessa tidskrävande tjänster aldrig gått att köpa in. Det hade blivit för dyrt. 
Olika arbetsmarknadsåtgärder och introduktionsprogram kan därför vara bra lösningar. Arbetet blir gjort och till exempel långtidsarbetslösa eller nyanlända kan få åtminstone temporär sysselsättning, praktik och introduktion på arbetsmarknaden.

Jörgen NilssonJörgen Nilsson har goda erfarenheter av arbetsmarknadsprojekt i natur- och skogsvård, men det funkar inte alltid.

– Det är olika hur lagen kommer igång och fungerar. Det är viktigt att stämningen är bra, och att man är motiverad. Små lag är bra. Kombinationen nyanlända och svenskar är väldigt bra, säger Jörgen Nilsson. 
Det har funnits arbetsmarknadsåtgärder i hundra år och Skogsstyrelsen har varit invol­verad i ett antal. I skogen behövs det alltid folk till förhållandevis enkla sysslor som röjning och plantering. 
– Periodvis var detta ett sätt att bara placera folk, då funkade det inte så väl. Finns det inget engagemang från ledningen blir inte deltagaren motiverad. Arbetsledaren är viktig. Del­tagarna behöver mycket stöd, det kan ju vara första gången de jobbar med naturvård.
Han säger att deltagarna har presterat bättre när de har fått lön och inte bara bidrag. 

– Det är viktigt att man känner uppskattning för det arbete man utför. Att få lön är en viktig del.
Formerna för arbetsmarknadssatsningarna har, liksom namnen, varierat – beredskapsarbete, ALU, Gröna jobb och Fas tre. Fler lär komma.
– Oavsett vad de nya arbetsmarknadsåtgärderna kallas kommer lagen att ha fullt upp, säger Jörgen Nilsson. Deras jobb i reservaten är ovärderligt.

SKOGEN 12/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons