De odlar snus i miniskogen

10 december 2024 En dunge eller ett bryn kan bli din förlängda köksträdgård, där ätbara växter hjälper varandra med ett minimum av skötsel. I Skåne anlägger Åse Lööw och Björn Thulin en skogsträdgård som ska göra dem självförsörjande på bland annat nötter – och snus.

De odlar snus i miniskogen
Åse Lööw och Björn Thulin i Kvärlöv i Skåne har anlagt en skogsträdgård som de kallar Skogslyckan. Foto: Karin Bernle

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Intresset för skogsträdgårdar växer. Själva begreppet myntades på 1970-talet av engelsmannen Robert Hart som efter studier av agroforestry i Afrika började experimentera i sin egen trädgård hemma i England.

Grundidén är att anlägga en odling utefter en naturlig skogs struktur, det vill säga med skikt som träd, buskar, växter på marken och rötter, men i skogsträdgården mycket bärbuskar och ätbara perenna växter. Tanken är att man ska kunna skörda ett överskott av ätliga produkter med så låg skötselinsats som möjligt.

Åse Lööw och Björn Thulin har köpt en skogsdunge på 1,2 hektar i Kvärlöv utanför Landskrona där de steg för steg anlägger sin egen skogsträdgård.

– Det blir perfekt att anlägga en skogsträdgård här, där så mycket kommer av sig självt, säger Åse. Skogslyckan som de kallar den ligger nära deras hus och kompletterar den vanliga trädgårdsodlingen. Närmast huset har man det som skördas ofta.

Foto: Karin Bernle
I Åses och Björns skogsträdgård finns bland annat en svampodling. Foto: Karin Bernle

I andra änden, närmast grannskogen, får det växa fritt som i en urskog.

– Förre ägaren var i växtförädlingsbranschen, så förutom inhemska trädslag växer här en mix av parkträd, barrträd och bärbuskar. Alla träd har inte överlevt, vi satsar på det som klarar sig i stället för att lägga resurser på känsliga växter, berättar Björn.

Bland annat fanns några hasselbuskar som nu ligger till grund för en nötlund med olika sorters valnöt, hjärtnöt, mandel och äkta kastanj.

– Nu ska vi plantera de lägre, som pecan, och mer högavkastande hassel, säger Björn.

Många tror att skogsträdgården är skötselfri – det är den inte, men den är inte lika intensiv som vanlig odling.

När paret avverkade barkborredrabbade granar kom det fram ett björnbärssnår och andra bärbuskar.

– Det finns självsådda körsbärsplommon i olika färger. Frukterna har bryggts till mjöd. På våren är träden vita av blommor och fulla av pollinatörer. När plommonen som lämnats kvar på träden börjar svettas kommer massor av fjärilar.

En skogsträdgård är skiktad och domineras av nöt- och fruktträd, bärbuskar, bladgrönsaker, kryddor, smultron och klätterväxter. Den ska vara självförsörjande på näring och vatten och innehåller oftast bara fleråriga växter. Det man odlar ska antingen producera eller tillföra något, eller åtminstone berika marken.

Foto: Karin Bernle
Åses och Björns bikupor står under hänglinden. Honungen får en speciell smak av lindblommor, säger de. Foto: Karin Bernle

I den perfekta skogsträdgården ska växterna samverka och gynna varandra. Tanken är att det man planterar ska smälta in i ekosystemet och etablera sig för att sedan kunna skördas i flera generationer.

På Skogslyckan i Kvärlöv sparas stående döda träd och högstubbar till fåglar, insekter och mikroliv.

Här bor hackspettar i tre storlekar plus spillkråka, hornuggla, kattuggla och massor av småfåglar.

En fladdermus äter två till tre tusen myggor om dagen

– Har man, som vi, mycket mygg kanske man inte ska fokusera på att ta bort utan lägga till. I stället för att spruta bort myggen kan man sätta upp fladdermusholkar. En fladdermus äter två till tre tusen myggor om dagen, säger Björn.

Parets svampodling har gett sin första skörd av shiitake. De har även bikupor och – en tobaksodling. Tobaksplantorna är ettåriga och tar en massa tid och energi att sköta, och de är kanske inte särskilt typiska för skogsträdgårdar, funderar Björn, men:

– Regler är väl till för att utmanas. De kräver mycket efterarbete, men det blir gott snus, säger han.

Plantorna är satta i upphöjda bäddar som byggts upp med stallgödsel, ensilage och jord i flera lager.

– Överst har vi marktäckt med ensilage.

Foto: Karin Bernle
Åse Lööw och Björn Thulin odlar bland annat tobak som Björn tillverkar sitt eget snus av. Foto: Karin Bernle

Åse och Björn har satt jordgubbar och smultron som marktäckare under högre växter som sparris och hostor, eller funkior. Allt är flerårigt och ätbart. Skär man ner växterna under sommaren kommer det nya späda blad som förlänger säsongen.

– Börja med att anlägga mindre ytor först. Det är lättast att få bra bördighet på ytor som är cirka två gånger två meter, tipsar Åse. Gräv ner mycket stallgödsel och halm eller hö i bäddarna. Ta det som finns tillgängligt i närheten, det funkar också med ensilage, löv eller flis. Är det mycket rotogräs kan man bottna med ett lager kartonger. Man kan plantera buskar, pumpa, squash eller potatis direkt. Nästa år har jorden blivit lucker, då kan man plantera kryddor eller fleråriga grönsaker.

Åses och Björns skogsträdgård är ännu ung och för att se exempel på färdiga odlingslundar åker vi tillsammans till Holma folkhögskola i Höör, där det finns en skogsträdgård som används i skolans utbildningar om just skogsträdgårdar och agroforestry.

Principen är enkel, man åker snålskjuts på skogens ekosystem för att få kontinuerlig skörd av frukt, bär och grönsaker.

Här skyddas odlingarna av höga amträd. Under dem står grödoträden, och framför dessa bärbuskar. Längst fram där det är mest ljus anläggs odlingsbäddar. Man brukar dela in skogsträdgården i odlingslundar. I soliga lundar trivs kryddor, i skuggiga kan man ha bladgrönsaker och svamp.

– Efter hand förstår man sig på odlingarna bättre, säger Åse. Många tror att skogsträdgården är skötselfri – det är den inte, men den är inte lika intensiv som vanlig odling. Målet är att producera mycket av det man använder mest och sedan torka, fermentera eller frysa in.

– Det måste inte vara så mycket och inte heller krångligt, säger Björn. Principen är enkel, man åker snålskjuts på skogens ekosystem för att få kontinuerlig skörd av frukt, bär och grönsaker.

FOTNOT Agroforestry eller skogsjordbruk syftar på ett dynamiskt och naturligt baserat jordbrukssystem som integrerar träd tillsammans med grödor och/eller djurskötsel. (Wikipedia)

FAKTA / SKOGSTRÄDGÅRD

Foto: Karin Bernle
En skogsbacke som är lämplig för en skogsträdgård. Foto: Karin Bernle
  • Efterliknar skogens ekosystem med allt från höga träd till buskar och marktäckare.
  • Kan anläggas i skogsbryn eller gläntor eller skapas från grunden på öppen mark.
  • Ska till stor del sköta sig själv.
  • Det mesta av det som planteras ska vara ätbart med variation som ger lång skördesäsong.

TIPS

  • Nöt- och fruktträden behöver gott om amträd. Klibbal är bra, den tillför kväve till jorden. Även koreansk silverbuske ökar kvävehalten.
  • Vattna alltid vid nyetablering och torka.
  • Tillvarata regnvatten eller gräv en bevattningsdamm.
  • Rensa bort stora ogräs som exempelvis nässlor.
  • Beskär träden allteftersom de växer så ljuset
  • når marken.
  • Slingrande gångar gör det möjligt att komma runt odlingar från flera håll.
  • Använd vallört och gode Henriks målla som marktäckning, de tar upp mineraler från undre marklager.
  • Stängsla. Du kan även behöver ett finmaskigt nät nedtill mot kanin- eller harungar.
Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb