De gör app mot borre

29 december 2020 IT. Teknikstudenter från Lund vann en tävling med en app som ska hjälpa skogsägare i kampen mot granbarkborrar.

De gör app mot borre

Mattis Hallén och hans studiekolleger från Lunds tekniska högskola vann i december ­finalen i det hackaton som anordnades av Myndigheten för digital förvaltning (Digg). Ett hackaton är en tävling i it-utveckling som anordnas under några dygn med syftet lösa samhällsproblem med hjälp av offentliga data. 

Problemet som skulle angripas denna gång var granbark­borren. Skogsstyrelsen, Rymdstyrelsen och SLU formulerade utmaningen så här: Gör det enkelt för markägaren att rädda sin skog.
– Flera av oss i Lag Mellerud PK har föräldrar som har skog och lantbruk, så vi är absolut intresserade av skog och har insett magnituden av problemet med granbarkborren, berättar Mattis Hallén. 

Laget har genomfört intervjuer med skogsägare och representanter för skogsindustrin och utifrån detta avgränsat målgruppen för den app som så småningom kan bli resultatet av deras tävlingsbidrag. Appen, som ännu inte har något namn, ska vara enkel att använda även om man är tekniskt ovan. Det ska bidra till att kampen mot granbarkborren blir framgångsrik.
– Vi vill förenkla för skogs­ägaren genom att erbjuda en karta som gör det okomplicerat att inventera och signalera var granbarkborreutbrotten händer. Därmed ska man få överblick, kunna ta tag i problemen och göra något åt dem. På vissa håll görs det för lite för att hejda granbarkborren, och vi vill göra det lättare för den skogsägare som vill, säger Mattis Hallén.

Tävlingen genomfördes under en begränsad tid och det finns därför ännu ingen färdig app. Laget arbetar vidare och har fått stöd från Digg som för­medlar kontakter. 
– Nu ska vi se vem som är intresserad av att vi utvecklar appen. Det är för tidigt att säga hur lång tid det tar eller när det kan vara klart, men vi har satt igång och jobbar hårt fram till nyår i första hand. Vi har möte med till exempel Skogsstyrelsen, säger Mattis Hallén. 

SKOGEN 12/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin
Södra
SkogsJobb