Det är Gunnar Lindén, Uppsala, som tilldelas Greve Carl Bernadottes Skogspris. Mottagare av Guldkvisten är Annika Felton, Lomma och Christer Karlsson, Sollerön samt Gunnar Wetterberg, Stockholm. De belönas för sina insatser i den svenska skogssektorn.
– Årets pristagare har gemensamt att de är oerhört kunniga och dessutom kan kommunicera sin kunskap. Pålästa, seriösa och intresserade av sin omvärld är de, på olika sätt, goda förebilder för näringen. Vi på Föreningen Skogen förordar ett nyfiket, hållbart skogsbrukande som utvecklas genom kunskapsutbyte. Vi uppmuntrar också kunskapsspridning till såväl gemene man som politiker. Allt detta kan de här pristagarna verkligen bidra till och det gör oss mycket stolta att få dela ut våra utmärkelser till dem, kommenterar Johan Larsson, generalsekreterare för Föreningen Skogen, i ett pressmeddelande.
Utmärkelserna delas ut av föreningens beskyddare kung Carl XVI Gustaf på Framtidsmötet, som arrangeras av Skogsindustrierna, i Stockholm den 18 april.
Ur motiveringen för Gunnar Lindén, ansvarig för naturvårdsfrågor, LRF Skogsägarna: I den stundtals hetsiga skogsdebatten är Gunnar lugn och sansad. Med en gedigen yrkeserfarenhet från naturvård och koll på fakta från relevanta forskare ifrågasätter han påståenden som vid närmare analys ofta visar sig vara tyckande. Under året har Gunnar varit huvudförfattare till ett förslag om frivillighet som utgångspunkt vid avsättningar av privat skogsmark. Han har på ett välbalanserat och sakligt sätt deltagit i de demokratiska processer som syftar till en skogspolitik som är väl förankrad i verkligheten. Foto: Privat.
Ur motiveringen för Annika Felton, forskare, SLU: Annika har undersökt sambanden mellan älgarnas födointag, hur de mår och tillgången på foder i landskapet. Till sin hjälp har Annika haft jägare som samlat maginnehåll som Annika undersökt. Hennes forskning inom detta område har gett ökad kunskap om vad älgen äter och hur den påverkas av olika landskapstyper och tillgång till olika sorters föda. Genom att vara en bra pedagog har Annika vunnit genomslag och respekt hos både jägare,skogsägare och andra i sektorn. Foto: Mårten Svensson.
Ur motiveringen för Christer Karlsson, försöksledare, SLU: Som försöksledare har Christer säkerställt långsiktiga fältförsök i Sveriges äldsta försökspark inom en rad områden, både med trakthyggesbruk och hyggesfria metoder. Han har genom Siljansforsmetoden utvecklat effektivare sätt att naturligt föryngra tall. Christer har via publikationer och fältträffar i Siljansfors spridit forskningsresultat till otaliga skogsägare, skötselansvariga och studenter på sitt pedagogiska och medryckande sätt. Foto: Privat.
Ur motiveringen för Gunnar Wetterberg, historiker, författare och samhällsdebattör: I boken Träd – en vandring i den svenska skogen beskriver Gunnar hur vi i alla tider brukat och organiserat oss kring skogen, hur den lyft Sverige till välstånd och hur den nu ger oss fantastiska möjligheter till hållbar utveckling. Gunnar har också gett sig in i debatten kring skogen i breda medier och har på så vis nått ut till en stor publik. Hans klokhet och slagkraftiga författarskap gör honom till utomordentlig ambassadör för det hållbara svenska skogsbruket. Foto: Viktor Fremling.
Om Föreningen Skogen: en ideell och obunden förening för människor som förenas av viljan att utveckla skogens alla värden. Många av föreningens 7 000 medlemmar är skogsägare eller arbetar på andra sätt med skogsbruk eller skogens produkter. Varje år uppmärksammar föreningen personer som gjort värdefulla insatser för skogarna och skogssektorn.