De får årets Guldkvistar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
Tomas GullbergTomas GullbergTomas Gullberg har lett Säker skog sedan starten. Tack vare den utbildningssatsningen har över 100 000 personer avlagts körkortsprov. 
– Man kanske tror att jag är extremt säkerhetsmedveten. Men jag var nog innan Säker Skog i grunden högst normal och det underlättar för att förstå problematiken, säger han i en intervju i det kommande numret av  tidningen SKOGEN.
Där säger han också att en viktig del av framgången är en rimlig avvägning mellan utbildarnas och brukarnas intressen.
I juryns motivering står bland annat: ”Mullrande motorsågar är livsfarliga. Lika så är snärtande grenar och fallande träd. De och många andra faror i skogsarbetet måste hanteras på rätt sätt och med rätt utrustning. Få om någon i Sverige har betytt så mycket för ett säkrare arbete i skogen som Tomas Gullberg.”
 
Kerstin DafnäsKerstin DafnäsKerstin Dafnäs, ordförande i nätverket Spillkråkan, belönas med en Guldkvist. Om henne skriver juryn bland annat: ”Hon gör en stor insats för att ge kvinnorna den position de ska ha och den roll som hela skogsbruket behöver. De senaste åren gör Kerstin Dafnäs det som ordförande i Spillkråkan, ett nätverk för kvinnliga skogsbrukare. Där verkar hon för kunskapsbyggande, erfarenhetsutbyte och med att stärka kvinnors roll i skogssektorn.
 
 
Svante AxelssonSvante AxelssonÄven Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige, tilldelas en Guldkvist av Föreningen Skogen.
I motiveringen  står: ”Sveriges skogar har en nyckelroll för klimatet. Den möjligheten ser Svante Axelsson när han som nationell klimatsamordnare  visar vägen mot ett fossilfritt Sverige. I en tid när mycket framställs som dystert och svårt, förklarar han med klarsyn och smittsam entusiasm de möjligheter som finns. Han öppnar ögon för möjligheter till samverkan, utveckling och lösningar”.
 
Pristagarna brukar normalt  offentliggöras på våren i samband med Skogsnäringsveckan. På grund av den pågående pandemin har offentliggörandet dröjt till nu. Den sedvanliga prisutdelningen, som brukar genomföras av föreningens beskyddare Kung Carl XVI Gustaf, flyttas till år 2021. 
 

 

Annons
Annons

Publicerad:
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons