De får årets Guldkvistar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
Tomas GullbergTomas GullbergTomas Gullberg har lett Säker skog sedan starten. Tack vare den utbildningssatsningen har över 100 000 personer avlagts körkortsprov. 
– Man kanske tror att jag är extremt säkerhetsmedveten. Men jag var nog innan Säker Skog i grunden högst normal och det underlättar för att förstå problematiken, säger han i en intervju i det kommande numret av  tidningen SKOGEN.
Där säger han också att en viktig del av framgången är en rimlig avvägning mellan utbildarnas och brukarnas intressen.
I juryns motivering står bland annat: ”Mullrande motorsågar är livsfarliga. Lika så är snärtande grenar och fallande träd. De och många andra faror i skogsarbetet måste hanteras på rätt sätt och med rätt utrustning. Få om någon i Sverige har betytt så mycket för ett säkrare arbete i skogen som Tomas Gullberg.”
 
Kerstin DafnäsKerstin DafnäsKerstin Dafnäs, ordförande i nätverket Spillkråkan, belönas med en Guldkvist. Om henne skriver juryn bland annat: ”Hon gör en stor insats för att ge kvinnorna den position de ska ha och den roll som hela skogsbruket behöver. De senaste åren gör Kerstin Dafnäs det som ordförande i Spillkråkan, ett nätverk för kvinnliga skogsbrukare. Där verkar hon för kunskapsbyggande, erfarenhetsutbyte och med att stärka kvinnors roll i skogssektorn.
 
 
Svante AxelssonSvante AxelssonÄven Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige, tilldelas en Guldkvist av Föreningen Skogen.
I motiveringen  står: ”Sveriges skogar har en nyckelroll för klimatet. Den möjligheten ser Svante Axelsson när han som nationell klimatsamordnare  visar vägen mot ett fossilfritt Sverige. I en tid när mycket framställs som dystert och svårt, förklarar han med klarsyn och smittsam entusiasm de möjligheter som finns. Han öppnar ögon för möjligheter till samverkan, utveckling och lösningar”.
 
Pristagarna brukar normalt  offentliggöras på våren i samband med Skogsnäringsveckan. På grund av den pågående pandemin har offentliggörandet dröjt till nu. Den sedvanliga prisutdelningen, som brukar genomföras av föreningens beskyddare Kung Carl XVI Gustaf, flyttas till år 2021. 
 

 

Annons
Annons

Publicerad:
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons