De belönas med Silverkvisten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
På Föreningen Skogens Höstexkursion delades två Silverkvistar ut för värdefulla insatser för skog och skogsbruk.

Det var på den webbsända Höstexkursionen nyligen som Föreningen Skogen tillkännagav två vinnare av Silverkvisten.

Annons
Annons

Den ena prismottagaren är Bengt Andersson: Han belönas för att genom både stor kunskap och tillverkning av vackra föremål öka intresset för mångfalden av trädslag som finns i svenska skogar. 
Bengt är utbildad jägmästare och hans examensarbete Gott virke ingår i kurslitteraturen på skogshögskolan. Efter examen utbildade han sig även inom trädesign och driver sedan 25 år snickeriföretaget Gott virke i Laknäs utanför Tällberg. Årligen omvandlar Bengt cirka tio kubikmeter virke av 16 olika trädslag till vackra produkter som beskriver den svenska skogens diversitet.
Bengt Anderssons mantra är att det finns så mycket mer än gran och tall. Och detta är kunskap som Föreningen Skogen anser att han har lyckats sprida mycket framgångsrikt och under lustfyllda former.
Den andra Silverkvisten går till Hildur och Sven Wingquists stiftelse som också var markvärd för årets Höstexkursion. Forskningsstiftelsen firar dessutom 75 årsjubileum, det var nämligen 1946 som paret Wingquist donerade fastigheten Remningstor, belägen mellan Skara och Skövde, till stiftelsen. Syftet var att marken på 1 500 hektar skulle användas till skogliga experiment för att skapa ett mönsterskogsbruk. 
Stiftelsen beviljar varje år anslag till forskare som använder Remningstorp som bas. Här finns exempelvis fältförsök om skoglig planering och fjärranalys, trädslagsförsök och genetik, med mera.
Bara under de senaste åtta åren har man beviljat närmare 17 miljoner kronor för skoglig forskning på Remningstorp. Stiftelsen förvaltas av Skogssällskapet.
 
Om Föreningen Skogen: en rikstäckande, ideell och obunden medlemsorganisation med rötter i 1880-talet. Varje år delar man ut 5-10 silverkvistar till personer som regionalt eller lokalt har gjort värdefulla insatser för skog och skogsbruk i enlighet med föreningens ändamål och inriktning.  Priset består av en nål samt diplom.
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons