De belönas med Silverkvisten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tre personer som på olika sätt gjort mycket värdefulla insatser för skog och skogbruk belönas med Föreningen Skogens Silverkvist.
Det var på Föreningen Skogens årsmöte på torsdagskvällen som pristagarna offentliggjordes. Följande personer mottar Silverkvisten 2021:
 
Mathilda Clausen Wingårdh, för att hon är tongivande inom utvecklingen av Säker Skog och motorsågkörkortet. Hon går i bräschen för att få fler kvinnor att intressera sig för skogsproduktion och säkerhet i skogen. Hon är själv säkerhetsinstruktör inom såväl Säker Skog och Södra och samordnar även andra instruktörer.Hon bedriver ett aktivt skogsbruk på sin skogsgård utanför Laholm i Halland med känsla för såväl produktion som naturvård och sociala värden.
 
Cecilia Roth belönas för sina imponerande lövskogsgärningar. Hon är djupt engagerad i Ekfrämjandet och utbildar skogsägare på egna skogsgården Flakulla i Blekinge. Där har hon tagit över sin fars Erik Stååls elskötselmodell på bästa sätt. Hon var med och startade nätverket Grenverket för kvinnor i skogen. Hon är mångårig cirkelledare för sågning med  motorsåg och röjsåg. Hon är säkerhetsinstruktör inom Säker Skog och Södra.
 
 
Hanna Holmberg belönas med Silverkvisten för att hon personifierar en levande landsbygd och då särskilt i Norrlands inland. Hon har engagerat sig som skogsbrukare för fjällnära skog och äganderätten. Hon har medverkat i den öppna debatten och belyst problematiken. Hon och maken Albin stämde staten efter att ha fått en avverkning i fjällnära skog stoppad utan att erhålla någon ersättning. De kämpade mot Goliat – och vann en strid för hela Skogssverige.
 
Om Silverkvisten: Tilldelas personer som på regionalt eller lokalt plan gjort värdefulla insatser för skog och skogsbruk i enlighet med Föreningen Skogens ändamål, det vill säga ett aktivt och ansvarsfullt brukande och nyttjande av skogen.
 
Publicerad:
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons