De belönas med Silverkvisten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tre personer som på olika sätt gjort mycket värdefulla insatser för skog och skogbruk belönas med Föreningen Skogens Silverkvist.
Det var på Föreningen Skogens årsmöte på torsdagskvällen som pristagarna offentliggjordes. Följande personer mottar Silverkvisten 2021:
 
Mathilda Clausen Wingårdh, för att hon är tongivande inom utvecklingen av Säker Skog och motorsågkörkortet. Hon går i bräschen för att få fler kvinnor att intressera sig för skogsproduktion och säkerhet i skogen. Hon är själv säkerhetsinstruktör inom såväl Säker Skog och Södra och samordnar även andra instruktörer.Hon bedriver ett aktivt skogsbruk på sin skogsgård utanför Laholm i Halland med känsla för såväl produktion som naturvård och sociala värden.
 
Cecilia Roth belönas för sina imponerande lövskogsgärningar. Hon är djupt engagerad i Ekfrämjandet och utbildar skogsägare på egna skogsgården Flakulla i Blekinge. Där har hon tagit över sin fars Erik Stååls elskötselmodell på bästa sätt. Hon var med och startade nätverket Grenverket för kvinnor i skogen. Hon är mångårig cirkelledare för sågning med  motorsåg och röjsåg. Hon är säkerhetsinstruktör inom Säker Skog och Södra.
 
 
Hanna Holmberg belönas med Silverkvisten för att hon personifierar en levande landsbygd och då särskilt i Norrlands inland. Hon har engagerat sig som skogsbrukare för fjällnära skog och äganderätten. Hon har medverkat i den öppna debatten och belyst problematiken. Hon och maken Albin stämde staten efter att ha fått en avverkning i fjällnära skog stoppad utan att erhålla någon ersättning. De kämpade mot Goliat – och vann en strid för hela Skogssverige.
 
Om Silverkvisten: Tilldelas personer som på regionalt eller lokalt plan gjort värdefulla insatser för skog och skogsbruk i enlighet med Föreningen Skogens ändamål, det vill säga ett aktivt och ansvarsfullt brukande och nyttjande av skogen.
 
Publicerad:
 • Nu kommer ett nytt nummer!

  I dagarna dimper SKOGEN 6-7/2021 ner i prenumeranternas brevlådor. Temat i sommarnumret är Älskade träd – lite mer om individerna som utgör de kollektiv vi kallar skog och om våra mer eller mindre rationella känslor för dem.
 • Annons
 • Fortsatt försämrad lönsamhet i skogsbruket

  Skogsbrukets lönsamhet fortsatte att falla under fjolåret, visar Skogsbruksindex.
 • Avverkningskostnad når Gudrun-nivå

  Kostnaderna för att föryngringsavverka fortsätter att öka. Inte sedan efter stormen Gudrun 2005 har de varit lika höga, enligt uppgifter från Skogsstyrelsen och Skogforsk.
 • Annons
 • Nu ska sågspånsolja bli bensin

  Kategorier: biobränslen, pyrolys
  Framställning av bioolja från sågspån tar nästa steg. Nu ska tusentals ton olja processas till bensin.
 • Norra Skog delar ut en halv miljard

  Kategorier: Norra Skog
  Skogsägarföreningen Norra Skogs 27 000 medlemmar får dela på en halv miljard kronor i vinstdelning.
 • Annons