De är mästare i skotarkörning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Årets SM i skotarkörning avgjordes under stor dramatik i helgen. Vinnaren heter Johan Larsson.

Det blev en rafflande final mellan Johan Larsson från Salbohed med ett tidigare SM-guld och Martin Henrysson från Rimforsa med hela fyra tidigare guld i bagaget, skriver arrangören Skogsentreprenörerna i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Efter att Martin Henrysson tidigt råkade riva en bygel fick Johan Larsson ett rejält försprång vilket i slutet nästan hämtades ifatt. I hela startfältet var det mycket hög kvalitet på de tävlande:
– Ja, det var otroligt jämnt, och precis lagom till finalerna kom regnet och gav lite extra krydda med betydligt halkigare virke, summerar tävlingsansvarige Ebbe Lindberg. 

Tävlingen, som var öppen för alla yrkesverksamma förare,  gick ut på att köra en bana med stockar utlagda i olika vinklar, varav vissa omgärdade av hinder som inte fick röras. På tid skulle man lasta, och när oturen var framme blev det straffstockar. Rundan avslutades sedan med att stapla fem kubbar på varandra. Vinnaren Johan Larsson kunde bara sammanfatta med ett ord. Fantastiskt! 
– Alltså, otroligt kul. Jag har nog inte riktigt landat! 

Tävlingen ägde rum på Skogselmia utanför Jönköping i helgen. Tredjeplatsen togs av Jacob Wennebring från Norrtälje.

 

Publicerad:
 • En andra barkborrevåg sveper fram

  Kategorier: granbarkborren
  Istället för att övervintra angriper barkborrarna träd. En andra våg av angrepp sveper över södra och mellersta Sverige, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Virkesstudion kör igång

  Virkesstudion är tillbaks efter sommarpausen. I avsnitt 15 diskuteras det avvaktande läget på virkesmarknaden.
 • "Skifte från fossilt till förnybart minskar inte utsläppen"

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT. Rätt skött kan skogen leverera råvaror utan att det spär på växthuseffekten. Men när skogsnäringen hävdar att ett ökat virkesuttag skulle dämpa växthuseffekten, då är man ute på hal is, skriver Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker.
 • Annons
 • Ökat intresse för avverkning i juli

  Den areal som anmälts för avverkning i juli var den största på nio år. En orsak kan vara skadeangreppen av granbarkborre.
 • Markradar ger besked om skogsmark

  Med hjälp av markradar kan man se var det finns stenblock och hällar i skogsmarken, enligt en ny studie.
 • Annons