”De är arkitekterna bakom avverkningsstopp”

15 mars 2018 Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet.

”De är arkitekterna bakom avverkningsstopp”

Historien började i Kvikkjokk 115 mil norr om Stockholm där Naturskyddsföreningen 2015 via EU-lagstiftning lyckades överklaga ett avverkningstillstånd för fjällnära skog till kammarrätten och vinna. Det är den så kallade Änokdomen – och den skulle visa sig få stora konsekvenser för både stat och skogsägare.

Före Änokdomen beviljade Skogsstyrelsen i princip alla avverkningar i den fjällnära skogen. Men efter domen drog man i handbromsen.

Kammarkollegiet fungerar nu som statens advokat och skriver sommaren 2017 ett yttrande som ifrågasätter om skogsbruk kan anses vara pågående markanvändning och därmed även markägarnas rätt till ersättning.

”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet, till tidningen.

Läs Entreprenörs granskning

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb