När man sitter och manövrerar sin skogsmaskin med skogen omkring sig är kanske inte datafilers värde det man tänker på. Visst, skördatorn finns där som ett naturligt hjälpmedel, men det är lätt att glömma vilken tillgång man egentligen skapar. Nämligen en väldig massa information – och den har ett ekonomiskt värde.
Anna Furness,
vd, Skogsentreprenörerna– Det råder vilda västern därute. Vi, skogsbruket, måste lära oss att hantera den här informationen affärsmässigt som det anstår en modern bransch, säger Anna Furness som är vd för branschorganisationen Skogsentreprenörerna.
– Man kan säga att i datorn finns inkråmet i hela virkesaffären. Logistiken flyter på tack vare den.
I dag skickas filerna runt i Skogssverige utan tanke på sådant som äganderätt och affärsmässigt värde.
Vi anser att det är hög tid att hantera den här informationen mer korrekt, både när det gäller personuppgiftshantering, företagsintegritet och affärslogistik, tillägger hon.
I datafilerna kan finnas uppgifter som ger en bild av traktens beskaffenhet, maskinens körning, virkeskvaliteter och sortiment samt – inte minst – förarens produktivitet.
– För oss skogsentreprenörer är det självklart att vi som producerar datainformationen äger den. Därmed inte sagt att andra, som exempelvis markägare eller SDC, inte skulle få nyttja delar av den. Men vi behöver avtal som reglerar nyttjandet, säger hon.
Än så länge finns inga sådana avtal.
– Tillsammans med vassa jurister utreder vi nu hur vi avtalar rätt, både för att följa personuppgiftslagen och för att få till seriösa affärsmodeller.
Skogsentreprenörerna samarbetar om detta även på en nordisk nivå.
– I Finland har skogsbruket kommit lite längre än här och deras första rekommendationer är att maskera i datafilerna var trakten är och vem som utfört körningen. Det är tills vidare ett bra råd, tycker vi.
[Berättat för Karin Lepikko]
SKOGEN 11/2017