Därför flyttade linden till stan

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
URBANISERING. Under tusentals år var linden en viktig del av bondesamhället. I dag är den mest ett parkträd. Men när försvann den som skogsträd? Och varför?

Det har forskare vid SLU i Alnarp undersökt.

Annons
Annons

LindlövLindarnas storhetstid var under värmeperioden för 5 000 år sedan, alltså innan vi hade jordbruk. Men trädet blev sedan ett viktigt inslag i bondesamhället i tusentals år. De näringsrika bladen blev djur­foder och basten innanför barken blev till rep. I dag har linden ingen större praktisk nytta.

Men vad var det egent­ligen som hände? Varför blev linden så ovanlig i skogen? Forskarna Matts Lindbladh och Tove Hultberg på SLU i Alnarp har lagt pussel. De tror att det var en kombination av försämrat klimat och intensifierad markanvändning som gjorde att trädet försvann från Syd­sverige. Alltså inte bara ­klimatet, som annars varit en vanlig förklaring.

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
 • Luftskeppsrobotar

  År 2040 sköter luftskeppsrobotarna virkestransporterna

  DEBATT. Luftskeppsrobotar som kvistar stockar och sedan fraktar de från skogen till sågen skulle värna både natur och klimat. Science fiction? Enligt Mats Hagner, professor emeritus, behövs bara en anpassning av befintlig teknik.
 • Annons
 • "Vi kan inte längre använda skogen som förut"

  Kategorier: debatt, Henrik Petrén
  DEBATT. Verkligheten tvingar oss nu alla att se på skogen på ett helt nytt sätt – en livsviktig kolsänka som vi måste sköta på rätt sätt. Skogsägarna har en nyckelroll, skriver Henrik Petrén.
 • Ingen brådska att ta ut bränd skog

  Det finns ingen anledning att skynda sig ut för att upparbeta den brända skogen. Det räcker att göra det till våren. Torkan har minskat risken för skadeinsekter i höst.
 • Annons
 • Nu kartläggs trädens samhällsnytta

  Vilken samhällsnytta gör stadsträden? Ett projekt ska hjälpa kommuner och företag att presentera siffror på det.
 • Skogsentreprenörer får ersättning för stoppat skogsarbete

  Många skogsentreprenörer har varit tvungna att begränsa verksamheten på grund av den höga brandrisken i sommar. Södra ersätter nu sina avtalsentreprenörer för en veckas produktionsbortfall.
 • Annons