Därför flyttade linden till stan

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
URBANISERING. Under tusentals år var linden en viktig del av bondesamhället. I dag är den mest ett parkträd. Men när försvann den som skogsträd? Och varför?

Det har forskare vid SLU i Alnarp undersökt.

Annons
Annons

LindlövLindarnas storhetstid var under värmeperioden för 5 000 år sedan, alltså innan vi hade jordbruk. Men trädet blev sedan ett viktigt inslag i bondesamhället i tusentals år. De näringsrika bladen blev djur­foder och basten innanför barken blev till rep. I dag har linden ingen större praktisk nytta.

Men vad var det egent­ligen som hände? Varför blev linden så ovanlig i skogen? Forskarna Matts Lindbladh och Tove Hultberg på SLU i Alnarp har lagt pussel. De tror att det var en kombination av försämrat klimat och intensifierad markanvändning som gjorde att trädet försvann från Syd­sverige. Alltså inte bara ­klimatet, som annars varit en vanlig förklaring.

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
 • Gran slår nytt höjdrekord

  Kategorier: Sveriges högsta gran
  Nu har Sveriges högsta gran hittats. Nytt rekord är 49,4 meter.
 • Annons
 • Märkning på stammens kapyta.

  Skrivare märker virke direkt i aggregatet

  PATENT. En svensk uppfinning märker virket med valfri text innan det lämnar aggregatet. Många maskinförares önskedröm kan bli verklighet.
 • Markus Helin

  Få kvinnor köper skog

  FASTIGHETER. Bara vart fjärde köp av skog på den öppna marknaden gjordes av en kvinna i fjol. En låg andel med tanke på att nästan 40 procent av skogs­ägarna är kvinnor, men ändå en ökning över några år. 
 • Annons
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Annons