Därför flyttade linden till stan

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
URBANISERING. Under tusentals år var linden en viktig del av bondesamhället. I dag är den mest ett parkträd. Men när försvann den som skogsträd? Och varför?

Det har forskare vid SLU i Alnarp undersökt.

Annons
Annons

LindlövLindarnas storhetstid var under värmeperioden för 5 000 år sedan, alltså innan vi hade jordbruk. Men trädet blev sedan ett viktigt inslag i bondesamhället i tusentals år. De näringsrika bladen blev djur­foder och basten innanför barken blev till rep. I dag har linden ingen större praktisk nytta.

Men vad var det egent­ligen som hände? Varför blev linden så ovanlig i skogen? Forskarna Matts Lindbladh och Tove Hultberg på SLU i Alnarp har lagt pussel. De tror att det var en kombination av försämrat klimat och intensifierad markanvändning som gjorde att trädet försvann från Syd­sverige. Alltså inte bara ­klimatet, som annars varit en vanlig förklaring.

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
 • Veronika Holmsten

  Kampsportaren fann drömyrket

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  ELDDOP Veronika Holmsten fick en tuff start som produktionsledare hos Stora Enso i Ljusdal i maj. Sommarhettan skapade extrema förhållanden för avverkningslagen. Men hon stortrivs med jobbet.
 • Annons
 • Granbarkborren värsta skadegöraren

  Skadorna på skogen ökade kraftigt under förra året på grund av torka och värme. Mest omfattande skador orsakades av granbarkborren.
 • Skogsskador gör att fler vill avverka

  Storm och barkborre har satt avtryck i avverkningsanmälningarna. Arealen som skogsägare anmälde ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018. 
 • Annons
 • Stormvirke räddas genom utskeppning

  Stormen Alfrida i början av januar fällde minst en halv miljon kubikmeter skog varav det mesta i Uppland. Tack vare ett omfattande samarbete kan nu utskeppningarna av stormvirke börja.
 • ”Den svenska skogen –  bioekonomins välsignelse”

  Den hållbara svenska skogen är en välsignelse när vi tar ett steg framåt för att ställa om till bioekonomi. Det sa näringsminister Ibrahim Baylan när han inledningstalade på Bioekonomiskt forum i Stockholm.
 • Annons