I ena ringhörnan J Bo Larsen, professor i skogsskötsel vid Köpenhamns universitet. I den andra ”halvsvensken” Esben Möller Madsen, dansk jägmästare men verksam i Sverige sedan många år. SKOGEN sammanförde dem på neutral mark mellan Danmark och Sverige — på ett kafé under Turning Torso i Malmö med Öresundsbron i horisonten. Det blev en högljudd, livlig och vass debatt, men också skratt och danskt gemyt.
Det började år 2005. Nästan i det tysta genomfördes en revolution i det danska statsskogsbruket. Man gick ifrån trakthyggesbruk, ungefär som det svenska, till en helt ny princip: Naturnära skogsbruk ska nu tillämpas på all statlig skog. Men i efterhand har debatten blommat upp rejält. Den rasar i tidningar och kryddas med personangrepp på direktören för statsskogarna. Det har nu gått så långt att miljöministern har sagt att en kommission ska se över den danska skogspolitiken.
Centralt i den diskussionen står begreppet ”naturnära skogsbruk”. Bo Larsen är en av dem som har introducerat den nya skogsskötseln i Danmark. Han förklarar engagerat och pedagogiskt:
— Precis som i Sverige trodde vi länge att skogen var avgörande för den nationella ekonomin — utan skog skulle landet dväljas i fattigdom. Den tankebilden drev fram ett rationellt produktionsskogsbruk med tyska förtecken. Normalskogen var målet, skogen skulle delas in i lika stora årsytor och på varje yta skulle det växa likåldrig skog med ett enda trädslag. Det brukar ibland lite elakt kallas för kvadratskogsbruk eller ”Ritter Sport-modellen” efter en känd chokladkaka. Den är kvadratisk och i sin tur är uppdelad i kvadratiska smårutor …
Men den synen på skogen är nu helt föråldrad, menar han. Skogens bidrag till den danska ekonomin är mindre än marginell, och skogsbrukets lönsamhet har fallit under lång tid.
—Dessutom har produktionsskogarna drabbats av återkommande problem, framför allt stormar. Och de kan bli än värre i framtidens klimat. Samhället utanför skogen har också förändrats radikalt. Biodiversitet, naturskydd, grundvattenskydd och friluftsliv har blivit allt viktigare, och då är likåldriga monokulturer definitivt inte den bästa modellen.
—Kvadratskogsbruket har kommit till vägs ände, säger Bo Larsen. Med inspiration från Tyskland har det successivt vuxit fram ett nytt tänkande i danskt skogsbruk. Det har alltså fått samlingsnamnet ”naturnära skogsbruk” och bygger på några grundprinciper:
Avverka träden när de nått sin ekonomiskt optimala dimension, oberoende av åldern.
Arbeta med naturlig föryngring så långt som det är möjligt. Utnyttja den naturliga successionen. Lägg så lite pengar som möjligt på föryngringen — ingen kan i dag veta vad samhället värdesätter om 50 år. Ska man satsa pengar på skogsskötsel ska det vara senare i omloppstiden, närmare pay-back time.
Skapa blandskogar med flera olika trädslag, i första hand inhemska, men det går också bra med utländska — det är inte heligt.
Skapa olikåldriga skogar där det passar.
Undvik kalhyggen som bryter skogskontinuiteten. Ett stabilt skogsklimat säkrar tillväxten och underlättar skogens föryngring. Dessutom gynnas den biologiska mångfalden — vi får skogar som liknar de skogar som växterna och djuren en gång utvecklades i.
Läs mer i senaste SKOGEN 9/09.
Text: Carl Henrik Palmér