Damm på hygge hotar hälsa

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Dammig markberedning
Avverkningsrester på ett hygge kan innehålla mögel och bakterier och innebära hälsofara för markberedare och planterare. Riskerna är som störst på våren, enligt en finsk studie. Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENbild
ARBETSMILJÖ. Damm på hyggen kan vara farligt. Mögel och bakterier i luften kan leda till sjukdomar, särskilt på våren. Det har finska forskare kommit fram till.

Enligt en finsk studie ökar ohälsa hos markberednings- och skogsplanteringspersonal under vårarna. Det antas bero på damm från avverknings­rester som har lämnats kvar och sedan avlägsnas inför markberedning och plantering.

Annons
Annons

En undersökning gjord av finska Arbetshälsoinstitutet visar att hyggesavfall inne­håller stora mängder bakterier och mögel. Inandning av dessa luftföroreningar kan leda till bland annat feber och luftvägssymtom. 
Längre in på sommaren minskar riskerna. Framför allt mängden endotoxiner minskar när hyggesavfallet torkar.

För att skydda sig kan förare av markberedningsmaskiner hålla dörrar och fönster till förarhytten stängda, rengöra luftfiltren ofta och utföra arbetet på vindsidan, skriver Arbetshälso­institutet i ett pressmeddelande och tipsar om att man till exempel bör skaka av luft­filtren i medvind rutinmässigt efter varje arbetsskift. 

Däremot avråder man från att rengöra luftfiltren med hjälp av tryckluft, eftersom det är lätt att skada filtret då. Dess­utom finns risk att man får damm i ögon och luftvägar.

SKOGEN 6-7/2019

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons