”Dåligt påläst om skogsbränder”

2 augusti 2018 Det är skogsbolagens fel att det brinner i skogarna. Det hävdar Lina Burnelius, skogsansvarig hos Greenpeace, i en debattartikel i Aftonbladet. Artikeln har fåt stora delar av skogssverige att mullra och debattören rekommenderas en kurs i brandekologi.

”Dåligt påläst om skogsbränder”

”Skogsindustrins avverkningsmetoder går i dag ut på att avverka gammelskog, plantera monoplantager (ibland med den invasiva arten contortatall) och skapa stora kalhyggessår i skogslandskapet. Det kan låta brutalt, men sanningen är att omfattningen av bränderna som härjat i sommar, har sin grund i hur svensk skogsindustri avverkat våra skogar. Om inte skogsindustrin ändrar sina avverkningsmetoder snarast, så kommer det inte bara att brinna igen – det kommer bli ännu värre, skriver Lina Burnelius på Aftonbladets debattsida.

Artikeln har väckt starka reaktioner. 

Anna-Lena Axelsson, skoglig doktor vid SLU, skriver på Twitter att Lina Burnelius borde gå en kurs i brandekologi. ”Naturskogen i Ryssland brinner för fullt på grund av långvarig torka. Där finns inga kalhyggen, gallrad skog eller skogsbilvägar”, påpekar hon.

En annan som reagerat är Fredrik Reuter hos Skogsforum.

”Värsta skogsbränderna någonsin? 1888 brann 200 000 hektar skog i Sverige, 1878 brann 29 000 hektar bara i statens egna skogar”, säger han.

Han ifrågasätter också påståndet att oberoende forskning enligt Greenpeac visar att bevarande  av gammelskog förhindrar framtida skogsbränder.

”I så fall skulle vi nog vilja ha namnen på dessa forskare. All fakta och forskning visar nämligen att det naturligt brinner med stor omfattning i norra halvklotets naturskogar”-

BLT (Blekinge läns tidning) skriver på ledarplats att det ”är osmakligt och oriktigt av Greenpeace att skylla skogsägarna för bränderna” och tillägger:

”Som bekant brinner enorma arealer naturskog upp med jämna mellanrum i länder som Ryssland och Kanada. När det blir så torrt som i sommar brinner nästan all skog – oavsett om det rör sig om produktionsskog eller naturskog”.

ATL:s skogsreporter Ulf Aronsson riktar sin krönika mer allmänt till dem som hävdar att skogsbruket orsakar bränderna. Tvärtom var bränderna vanligare innan människan kom med i bilden, skriver han. Före 1650 brann uppskattningsvis 250 000 hektar produktiv skogsmark per år, alltså tio gånger mer än vad som brunnit hittills i år.

”Med trakthyggesbruk, ett modernt brandförsvar och ett väl utbyggt nät av skogsbilvägar har skogsbränderna minskat drastiskt. Orsaken är att brukandet har gett skogen ett värde, och minskningen är så stor att skogsbränder under normala förhållanden faktiskt är en bristvara”, skriver Ulf Aronsson.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb