Dags för skogsmässa i Jämtland

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
På lördag blir det skogs- och lantbruksmässa i Ås i Jämtland för andra året i följd. Besökarna kan bland annat testa maskinsimulatorer.

Mässan äger rum på Torsda skogs- och lantbruksskola den 5 oktober. Bakgrunden är den höga andel av befolkningen i regionen som jobbar med skogs- eller jordbruk. I Jämtland och Härjedalen är siffran 8, 9 procent, jämfört med Sveriges snitt på 4,9 procent, påpekar Julia Pearson som håller i evenemanget.

Annons
Annons

”Dessutom finns det över 14 000 stycken skogsägare i länet. Då kändes det helt i tid att hitta ett sätt för branschen att nå ut till en intresserad publik och presentera den senaste tekniken” säger hon i ett pressmeddelande.

Fokus ligger på just ny teknik inom jord och skog. Exempelvis kan besökarna testa maskinsimulatorer med virtual reality och ledande leverantörer kommer att ha maskinvisning på området. 

En arborist kommer att klättra högt upp i träd och visa hur det ska beskäras. Dessutom blir det visning av Torstas ladugård, naturbruksgymnasium och Eldrimner.

Totalt är det ett 60-tal utställare som deltar. 

"Vi vill att det ska vara en mässa för alla, därför kommer vi även ha aktiviteter för barn med bland annat mini-fyrhjuling, hoppborg och ponnyridning", säger Julia Pearson. 

Om Jämtlands Skogs- och Lantbruksmässa: Ett samarbete mellan Torsta AB och Grönt Center. Mässan initierades av branschen och lockade 1 500 besökare vid premiären i fjol.

 

Publicerad:
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons