Dags för skogsmässa i Jämtland

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
På lördag blir det skogs- och lantbruksmässa i Ås i Jämtland för andra året i följd. Besökarna kan bland annat testa maskinsimulatorer.

Mässan äger rum på Torsda skogs- och lantbruksskola den 5 oktober. Bakgrunden är den höga andel av befolkningen i regionen som jobbar med skogs- eller jordbruk. I Jämtland och Härjedalen är siffran 8, 9 procent, jämfört med Sveriges snitt på 4,9 procent, påpekar Julia Pearson som håller i evenemanget.

Annons
Annons

”Dessutom finns det över 14 000 stycken skogsägare i länet. Då kändes det helt i tid att hitta ett sätt för branschen att nå ut till en intresserad publik och presentera den senaste tekniken” säger hon i ett pressmeddelande.

Fokus ligger på just ny teknik inom jord och skog. Exempelvis kan besökarna testa maskinsimulatorer med virtual reality och ledande leverantörer kommer att ha maskinvisning på området. 

En arborist kommer att klättra högt upp i träd och visa hur det ska beskäras. Dessutom blir det visning av Torstas ladugård, naturbruksgymnasium och Eldrimner.

Totalt är det ett 60-tal utställare som deltar. 

"Vi vill att det ska vara en mässa för alla, därför kommer vi även ha aktiviteter för barn med bland annat mini-fyrhjuling, hoppborg och ponnyridning", säger Julia Pearson. 

Om Jämtlands Skogs- och Lantbruksmässa: Ett samarbete mellan Torsta AB och Grönt Center. Mässan initierades av branschen och lockade 1 500 besökare vid premiären i fjol.

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons