”Dags att pröva skyddsjakt”

5 februari 2019 Sveaskog straffar jaktlag om ouppnådda avskjutningsmål sätts i system. Men det stora problemet i norr är vandringsälgar. Skyddsjakt kan bli aktuellt. För att gynna jakten bör även jakt­tiderna omprövas, anser Petter Johansson på Sveaskog.

När kylan och snön kommer blir det inte kul för vare sig jägare eller deras hundar. Det ser man på jakttrycket och hur avskjutningstakten mattas av. Därmed kan det vara svårt att nå av­skjut­ningsmålen i norra Sverige.
– Därför vill vi verka så att jägarna får jaga under goda förutsättningar. Sedan några år slipper vi det så kallade brunst­uppehållet i Norrbotten. Det har visat sig ge gott resultat. Det hoppas jag att beslutsfattarna tar med sig när jakttiderna ska omprövas under 2019, säger Petter Johansson som är jakt- och klövviltsansvarig hos Sveaskog i Västerbotten.

Petter Johansson”Det handlar om enorma ekonomiska värden som går förlorade på grund av vandringsälgar vintertid” menar Petter Johansson.Han har följt hur antalet fällda älgar för­delar sig över jaktsäsongen. Under september nåddes hela 50 procent av avskjutningsmålet. Men för älgförvaltningsområdet kring Lycksele och Storuman – drygt en miljon hektar upp till norska gränsen – nås ändå inte avskjutningsmålet. Av de 3 700 älgar som skulle fällas 2018 saknas 1 000. 
– Just därför tycker vi det är viktigt att jägarna får att jaga under gynnsamma förhållanden. Men sedan finns det sådant som vi inte kan påverka. Licensjakten i fjällnära skogar är ett sådant exempel. Där skjuts det mindre än i områden med aktiv förvaltning genom älgskötselområden, säger han.

Läs hela artikeln i SKOGEN 1/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Erik leder LRF efter Hatt
SkogsJobb