”Dags att pröva skyddsjakt”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sveaskog straffar jaktlag om ouppnådda avskjutningsmål sätts i system. Men det stora problemet i norr är vandringsälgar. Skyddsjakt kan bli aktuellt. För att gynna jakten bör även jakt­tiderna omprövas, anser Petter Johansson på Sveaskog.

När kylan och snön kommer blir det inte kul för vare sig jägare eller deras hundar. Det ser man på jakttrycket och hur avskjutningstakten mattas av. Därmed kan det vara svårt att nå av­skjut­ningsmålen i norra Sverige.
– Därför vill vi verka så att jägarna får jaga under goda förutsättningar. Sedan några år slipper vi det så kallade brunst­uppehållet i Norrbotten. Det har visat sig ge gott resultat. Det hoppas jag att beslutsfattarna tar med sig när jakttiderna ska omprövas under 2019, säger Petter Johansson som är jakt- och klövviltsansvarig hos Sveaskog i Västerbotten.

Annons
Annons

Petter Johansson”Det handlar om enorma ekonomiska värden som går förlorade på grund av vandringsälgar vintertid” menar Petter Johansson.Han har följt hur antalet fällda älgar för­delar sig över jaktsäsongen. Under september nåddes hela 50 procent av avskjutningsmålet. Men för älgförvaltningsområdet kring Lycksele och Storuman – drygt en miljon hektar upp till norska gränsen – nås ändå inte avskjutningsmålet. Av de 3 700 älgar som skulle fällas 2018 saknas 1 000. 
– Just därför tycker vi det är viktigt att jägarna får att jaga under gynnsamma förhållanden. Men sedan finns det sådant som vi inte kan påverka. Licensjakten i fjällnära skogar är ett sådant exempel. Där skjuts det mindre än i områden med aktiv förvaltning genom älgskötselområden, säger han.

Läs hela artikeln i SKOGEN 1/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ekprojekt kan söka pengar

  Kategorier: ekskötsel, ekskogsbruk
  Nu finns chans för såväl forskare som privatpersoner att söka anslag för ekprojekt.
 • Annons
 • Nordiskt skogsbruk har långt kvar till jämställdhet

  Det nordiska skogsbruket är i behov av arbetskraft men missar en stor outnyttjad resurs, nämligen kvinnorna. Av maskinförarna i Norden är endast några få procent kvinnor, enligt en ny rapport.
 • Anders Ekstrand

  ”Sätt en surrande skogslönn”

  På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in i sovrummet. Tusentals humlor söker nektar i pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar, berättar Anders Ekstrand i Sista ordet.
 • Annons
 • Staten ger pengar till omarrondering

  Kategorier: omarrondering, Skogsägare
  Regeringen vill skjuta till pengar till omarronderingen av splittrad skogs- och jordbruksmark i Dalarna.
 • Rekordmånga skogsstudenter i höst

  Den här hösten har rekordmånga börjat studera skog hos Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 
 • Annons